Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Hamarosan jön a magyar áramtőzsde

2008.09.11. 08:38
A Mavir szeptember 15-ig engedélyt kér a magyar áramtőzsde megalapítására, jelentette be az energiahivatal. A cseh áramtőzsdét is érdekli a magyar piac, bár engedélykérelmet még nem adott be. Az áramtőzsde létrehozásának előkészítését a Mavir már 2007-ben elkezdte.

A Magyar Energia Hivatal már felszólította a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító Zrt.-t (Mavir), hogy szeptember 15-ig kérjen engedélyt a magyar áramtőzsde megalakítására. Az engedélykérelmet a Mavir várhatóan a héten benyújtja a hivatalhoz - közölte Szörényi Gábor, a Magyar Energia Hivatal főosztályvezetője.

A villamosenergia-törvény felhatalmazta az energiahivatalt arra, hogy ha 2008. június 30-ig nincs jelentkező az áramtőzsde megalakítására, akkor a hivatal erre a Mavirt kérje fel. Szörényi Gábor megjegyezte, hogy a cseh áramtőzsde is érdeklődött a hivatalnál, de engedélykérelmet még nem adott be. A főosztályvezető magyarázatként hozzáfűzte: akár több áramtőzsde is működhet Magyarországon.

A Mavir a magyar áramtőzsde létrehozására már 2007 tavaszán egy projekttársaságot alapított HUPX néven, és a tőzsdei számítástechnikai háttér biztosítását is megszervezte, erre pályázaton a román OPCOM-ot választotta ki. A Magyar Energia Hivatal főosztályvezetője jelezte, hogy a Világbankkal és az osztrák szabályozó hatósággal, az E-Controllal közösen megbízták a Nordpool Consulting nevű céget, készítsen tanulmányt a regionális tőzsdei lehetőségekről.

A közép-európai regionális piac kialakítása érdekében már létrejött az a kezdeményezés, amely a jövő évtől összekapcsolná a magyar-osztrák-román napi áramkereskedelmet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?