Valér
-1 °C
0 °C

A villanyosok nem sztrájkolnak, a vasutasok igen

2007.02.07. 15:15
Nem sztrájkolnak csütörtökön a villamosenergia-ipari dolgozók, mivel a sztrájkbizottság és a gazdasági tárca előzetes megállapodást kötött a munkavállalók kedvezményes tarifájáról. A vasutasok közben bejelentették, szolidritásból csatlakoznak a közszolgák kétórás figyelmezető sztrájkjához.

Előzetes megállapodás született a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium és a villamosenergia-ipari dolgozók sztrájkbizottsága között, így csütörtökön nem lesz sztrájk - jelentette be Garamhegyi Ábel, a GKM államtitkára és Gál Rezső, a sztrájkbizottság szóvivője.

Vége az áramvitának

A sztrájkbizottság 90 napra felfüggeszti a sztrájkot, mert az előzetes megállapodás ennyi időt ad, hogy a még nyitva álló kérdéseket tisztázzák, a végleges megállapodást aláírják - tájékoztatta az újságírókat Gál Rezső. Egyúttal a sajtón keresztül felhívta a munkavállalókat arra, hogy csütörtökön vegyék fel a munkát.

Az előzetes megállapodás tartalmazza azt, hogy a jelenlegi munkavállalók kedvezményes tarifáját a munkáltatók elismert költségei közé sorolják. Ugyanakkor a kormány garantálja, hogy az iparághoz tartozó jelenlegi nyugdíjasok - illetve a jogosult özvegyek - legalább olyan feltételek mellett jussanak kedvezményhez, mint az aktív dolgozók.

A vasutasok sztájkolnak

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete is csatlakozik a február 21-ére meghirdetett kétórás közszolgálati figyelmeztető sztrájkhoz, így ha addig nincs megegyezés, a vasúti közlekedés is leáll erre az időre - közölte Gaskó István, a szakmai szakszervezet, illetve a Liga Szakszervezetek elnöke. A versenyszférában tevékenykedő vasutas-szakszervezet így fejezi ki a közszféra jogos bérharcát támogató szolidaritását - hangsúlyozta az elnök.

A sztrájkhoz feltehetően csatlakoznak további vasutas, az autóbusz-közlekedésben érdekelt, illetve villamosipari és repülőtéri szakszervezetek is. Felhívják továbbá a versenyszféra többi szakszervezetét, munkavállalóját, hogy fejezze ki szolidaritását a közszféra dolgozói iránt, mert az egész ország érdekében tevékenykednek.

Kónya Péter, a Liga Szakszervezetek társelnöke ismertette, a szövetséghez tartozó Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége demonstrációt szervez erre a napra. A szövetséghez tartozó munkavállalók nem sztrájkolhatnak, ezért a Keleti pályaudvaron 8.30-kor kezdődő demonstráción csak azok tudnak részt venni közülük, akik szabadságon vannak, vagy szabadnaposok.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!