Auguszta
-7 °C
0 °C

Péntektől bünteti az APEH a bujkálókat

2006.09.14. 10:00
Több ponton is változnak az adózás rendjéről szóló szabályok szeptember 15-től. Ekkortól lép hatályba az APEH adószám-felfüggesztési joga, amelyekkel a fiktív cégeket sújthatják. A felszámolás alatt lévő cégek után mulasztási bírságot kaphatnak a felszámolók, a bankoknak ekkortól kötelező a kamatadó havi bevallása és befizetése. Az evások péntekig dönthetnek, vállalják-e a megemelt adóterhet.

Péntektől újabb adószabályokkal kell megismerkedniük a könyvelőknek és a cégvezetőknek. Ekkor lép hatályba az adózás rendjéről szóló törvény nyári módosítása, amely több szigorítást is tartalmaz, a törvényalkotók szándékai szerint elsősorban az adóelkerülés visszaszorítása érdekében. Ilyen például az a szabály, amely értelmében a szeptember 15. után indult felszámolásoknál az APEH mulasztási bírságot szabhat ki a felszámolóra, ha nem fizette be a csődben lévő cég adóját.

Felfüggeszthető lesz az adószám...

Péntektől az adóhivatalnak joga lesz arra, hogy felfüggessze azoknak a vállalkozásoknak az adószámát, amelyek nem találhatók meg a cégbíróság által nyilvántartott székhelyükön, és a képviselőjük sem elérhető. Egy vállalkozás - rendelkezzen akár hazai, akár közösségi adószámmal - több esetben is sújtható ezzel a szankcióval. Ilyen például, ha az APEH által két egymást követő alkalommal postázott küldemény "címzett ismeretlen" megjelöléssel érkezik vissza, ha egy ellenőrzés során az adórevizorok a székhelyet nem valósnak minősítik, vagy ha a cég képviselője nem érhető el, vagy fiktív személy.

Az így sújtott vállalkozások az adószámot csak a "felfüggesztés alatt" megjelöléssel használhatják. Amíg ez az állapot fennáll, nem jogosultak a korábbi - akár a szabályos működés időszakára szóló - adó-visszatérítésre. Emellett a felfüggesztés időszakára akkor sem kaphatnak később adó-visszatérítést, ha utólag bebizonyosodik, hogy a felfüggesztés alaptalan volt.

A felfüggesztés az APEH döntésétől számított 15 napon belül jogerőre emelkedik, ha az adózó nem fellebbezi meg. A fellebbezést ugyanakkor megnehezítheti, hogy a felfüggesztésről szóló döntést az adózóval nem közlik, azt csak az APEH faliújságján és honlapján teszik közzé. Ha az adózó a felfüggesztéstől számított 90 napon belül nem változtatja meg az ahhoz vezető állapotot, az APEH törli az adószámot, ezzel egyidejűleg kezdeményezheti a bíróságnál a vállalkozás törlését a cégnyilvántartásból.

Az adószakértők szerint az adószám felfüggesztésével kapcsolatos törvényi előírások több ponton is ütköznek az uniós szabályokkal. Oszkó Péter, a Deloitte adószakértője egy korábban az Indexnek adott nyilatkozatában azt mondta: mivel a cégbíróságon nem automatikusan törlik a vállalkozást a nyilvántartásból - azok után sem, hogy az adóhivatal törölte az adószámukat -, akár több tízezer cég maradhat adószám nélkül, és ez sérti az uniós jogot. A visszás helyzetet érzékelteti a törvénynek az az előírása is, miszerint új adószám akkor kérhető, ha a társaság még szerepel a cégjegyzékben, és helyreállítja a törvényes működését.

...és visszamenőlegesen nem is kérhetünk

Ugyancsak az adózás rendjéről szóló törvény most hatályba lépő változásai tiltják meg, hogy egy cég visszamenőlegesen igényeljen adószámot. Erre egy vállalkozás péntektől csak a kérelem benyújtásától jogosult, még ha a tevékenységét hamarabb is kezdi el. Ez főként a külföldi adóalanyok magyarországi regisztrálásakor, továbbá az alapítványok és az egyesületek bejegyzésekor jelenthet problémát.

A szakértők szerint ez a szabályozás sem felel meg az uniós előírásoknak. Azok értelmében ugyanis csak az jogosult adó-visszatérítésre, akinek van adószáma; akinek nincs, az nem, miközben adókötelezettsége keletkezik. Az adószakértők szerint viszont az adólevonási, adó-visszatérítési jog nem az adószámtól, hanem az áfakörös tevékenységtől függ, vagyis a jogszabályok ellentmondanak egymásnak.

Jön a havi kamatadó-bevallás

Péntektől lép hatályba az az előírás, amely kötelezi a bankokat, hogy a levont kamatadót havonta, összesítve vallják be. A másik uniós tagállamban levont kamatadót itthon be kell vallani, és a különbözetet be is kell fizetni. Ha a magyar kamatadó alacsonyabb, az adóhivatal csak kérelemre utalja vissza a különbözetet.

További változás, hogy szeptember 15-től az áfaalanyok mellett az evaalanyok adatait is közzéteszik az APEH honlapján. A nagyobb társaságok nevében eljáró adóképviselő cégének bírsága ekkortól nem egy konkrét személynek, hanem az adóképviselő társaságnak szól.

Nem az adózás rendjéről szóló törvény miatt, de a szeptember 15-i határidő az evások számára is fontos nap: eddig dönthetik el, hogy októbertől is az eva szabályai szerint akarnak-e adózni. Ha igen, adójuk - miközben kiadást továbbra sem számolhatnak el - 15-ről 25 százalékra emelkedik. Részletek az evás kijelentkezésről bővebben >>

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!