Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Érteni fogjuk, mi az áram ára

2007.05.17. 21:42
Az év végén, a jövő év elején indulhat el a magyar áramtőzsde a Mavir Zrt. tervei szerint: az áramelosztásért felelős cég több korábbi kísérlet után ezúttal egyedül vág bele a projektbe, de később lehetővé teszi másoknak is a csatlakozást. Becslések szerint kezdetben az éves árammennyiség 1-10 százaléka foroghat tőzsdén, ez nagyságrendileg az erőművi ár alapján 5-50 milliárd forintos piacot jelent.

Nem az a cél, hogy a hazai villamosenergiai szereplők kizárólag az áramtőzsdén, hivatalos nevén a Magyar Szervezett Villamosenergia Piacon vásároljanak, a börzének eleinte abban lesz fő szerepe, hogy a napi ingadozásokból fakadó keresletet-kínálatot kezelje. Azt például, hogy május 14-én délután a napi fogyasztás egy kiemelten meleg nyári napét éri el, hogy aztán a vihar érkeztével alaposan visszaessen, egyik áramszolgáltató sem tudhatta előre, amikor a napi tervezett felhasznált mennyiséggel kalkulált – mondta Vinkovits András, a Mavir Zrt. vezérigazgatója, bejelentve: cége önálló projekttársaságot alapít, amelynek feladata a hogy előkészítse és elindítsa a magyar áramtőzsdét.

A vezérigazgató az Index kérdésére elmondta: a tőzsde forgalma ma nagyon nehezen becsülhető, és természetesen nagyban függ a hosszú távú áramszerződésekkel kapcsolatos kormánydöntéstől. Ha ezek érvényben maradnak is, várakozásaik szerint a magyar árampiac 1-10 százalékát fedheti le a tőzsde, ez erőművi áron számolva nagyságrendileg 5-50 milliárd forintot jelent. A hosszú távú megállapodások felmondása esetén a várt nagyobb forgalom mellett is számítani kell arra, hogy a piacon dominálnak majd a kétoldalú megállapodások. Mindeképpen megvalósul azonban az egyik legfontosabbnak mondott cél: a laikus fogyasztó számára is érthető, referenciaként használható jegyzési ár alakul ki.

A hazai áramtőzsde elindításának több aktualitása is van – emelte ki a vezérigazgató, aki elismerte: a projektnek már többször többen nekifutottak, egyes tervekben a Mavir is benne volt, a többszereplős előkészítések azonban rendre azelőtt elbuktak, hogy akár egy projekttársaság létrejöhetett volna. Nem volt ugyanis biztos, hogy tényleg szükség van-e Magyarországon áramtőzsdére. Mára a helyzet megváltozott: nemcsak a 2007. július 1-vel bekövetkező teljes piaci liberalizáció, de a térségben működő áramtőzsdék sikere is sürgeti a hazai börze elindítását: Vinkovits András szerint a további késlekedés oda vezethetne, hogy az Ausztriában már megjelent lipcsei, esetleg a hazai piacán már befutott és jól működő román, vagy más régiós börze jelenne meg Magyarországon, egyben saját szabályait is érvényesítve.

A Mavir menetrendje szerint 3-5 hónapot vehet igénybe, hogy az e célra alapított társaság elkészüljön az előzetes szervezési feladatokkal, s az infrastrukturális feltételeket megteremtse. Utóbbi vonatkozásában a számítástechnikai háttér kialakítása emésztheti fel a legnagyobb összeget, egy saját fejlesztésű tőzsdei kereskedelem bonyolítására képes program 100 millió forintba kerül, a szolgáltatást megvenni 30-40 millió forintot jelent évente. Ősszel kerülhet sor a működési engedély kérésére, a Mavir szándéka szerint ettől a ponttól kezdve nyitottá teszik más cégek előtt a későbbi tőzsdét tulajdonló cégbe való beszállást, s az átlátható, osztott tulajdonosi szerkezet biztosíthatja a tőzsde piaci elfogadottságát és hitelességét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!