Eleonóra
-1 °C
2 °C

Eladó belvárosi áruházak

2005.01.05. 08:07
A Világgazdaság információi szerint a kincstár februárban hirdeti meg eladásra az 1999 óta üresen álló Divatcsarnokot. Eközben a Skála Coop Rt. 3,4 milliárd forintért kínálja a Blaha Lujza téri Corvin áruházat, melyre eddig nem sikerült vevőt találni.
Az utóbbi időben közel 40 kisebb-nagyobb üzlet zárt be a Blaha Lujza tér környékén, és több belvárosi áruház évek óta gazdára vár. A bevásárlóközpontok megjelenésével kezdődött kereskedelemiszerkezet-átalakulás még ma sem zárult le - hangsúlyozta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. A vásárlók többsége szívesebben megy a plázákba, ami azzal magyarázható, hogy ott megfelelő parkolási lehetőséggel várják a vevőket, míg a belvárosban szinte lehetetlen autóval megállni. A vásárlói szokások átalakulása a klasszikus áruházakat is súlyosan érintette.

Senkinek nem kell a Corvin

A Skála-Coop Rt. több mint egy éve keres vevőt a Corvin Áruházra. A 18 ezer négyzetméteres épületet 3,4 milliárd forintért kínálja a társaság. A Blaha Lujza téri áruház iránt érdeklődők között többen szeretnék folytatni a kereskedelmi tevékenységet, de ezt az eladó nem köti ki - közölte Karai Péter, a Skála-Coop Rt. ingatlanhasznosítási igazgatója. A Corvin két legnagyobb bérlője jelenleg a Kaiser's szupermarket és a Skála Divatház Rt., mely február közepén kiköltözik, de már megvan a helyére a következő bérlő - tette hozzá Karai Péter.

A Corvin épülete nem műemlék, ezért akár teljesen átalakítható. Az áruház területén azonban jelentős munkálatokba kell majd fogni, a közel 80 éve épült ház ugyanis műszakilag teljesen elavult. Felújítása a korábbi nyilatkozatok szerint több mint 2 milliárd forintot igényel.

A közelmúltban sikerült gazdát találni az Otthon áruháznak, amely szintén a Skála-Coop Rt. tulajdona volt. Az áruházban folytatják a kereskedelmi tevékenységet, az új tulajdonos nevét azonban nem kívánta elárulni Karai Péter.

Ealdó a Divatcsarnok

Évekig tartó huzavona után végre eldőlhet a műemléki védettséget élvező, patinás Andrássy úti Divatcsarnok sorsa. A Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) várhatóan február második felében írja ki a pályázatot az 1999-ben bezárt áruház értékesítésére - tudtuk meg Bardóczy Árpádtól, a KVI vagyonkezelési és -hasznosítási főosztályának vezetőjétől. Az ingatlan értékesítési feltételeit kidolgozták, már csak egy minisztériumi engedélyre várnak. Az induló ár bruttó 3 milliárd forint - tette hozzá a főosztályvezető. A leendő tulajdonosnak garantálnia kell, hogy a 6500 négyzetméteres épület egy részében kulturális funkciót alakít ki. Számítások szerint az épület felújítása és részleges átalakítása 1,4 milliárd forint.

Az 1911-ben Párizsi Nagyáruház néven megnyílt Andrássy úti műemlék épület sorsa 2001 óta igen fordulatos. Az ingatlant eredetileg a Skála csoporthoz tartozó Centrum Rt. birtokolta (a Centrum Rt.-t 1997-ben kebelezte be az akkor német Tengelmann többségi tulajdonában álló Skála Coop Rt.), amely évekig vevőt keresett az épületre. Az áruház 2001-ben már majdnem gazdára talált, a francia-luxemburgi érdekeltségű Orco Property Grouppal már az előszerződést is megkötötték, ám az állam - elővásárlási jogával élve - megakadályozta az ügyletet - mondta Bardóczi Árpád. Az épület egyes részeibe hosszabb-rövidebb időre alkalmi bérlők költöztek be, ám az áruház évek óta üresen áll.

Egymilliárd forint körüli öszszegért cserélt gazdát tavaly az évekig árusított Úttörő áruház. Az új tulajdonos a magyar ingatlanfejlesztési piacon még ismeretlen Tera Consult GmbH. A társaság a 2,5 ezer négyzetméteres telekegyüttes helyén mélygarázst, üzlethelyiségeket és irodákat kíván kialakítani az előzetes tervek szerint, hiszen a véglegesek még nem készültek el.

  • Keress a legjobb térképes keresőn eladó ingatlanokat!
  • Keress Budapesten albérletet az Otthontérképes keresővel
  • Térképen a Budapesti eladó ingatlanok. Itt megtalálod Te is amit keresel.