Bernadett
-2 °C
4 °C

Egyre dagad az árvízi számla

2006.06.21. 07:57
Az idei egyenleg azonban szerencsére még mindig a négy évvel ezelőtti dunai áradás 2,4 milliárd forintos - biztosítók által kifizetett - kárértéke alatt van, miközben a víz magassága nem sokkal maradt el tőle. Úgy látszik, az időközben foganatosított óvintézkedéseknek érezhető hatása lett.
További mintegy százmillió forinttal növelhették - lapunk becslése szerint - a tavaszi árvizek okozta kárt a tavasz végi özönvízszerű esők. (Becslésünkben a biztosítóktól kapott lakossági kárértékekhez az egyelőre nem ismert ipari kárértékeket is hozzáadtuk.) Ezzel a 2006-os árvizek biztosítók által fizetendő összesített számlája már eléri az egymilliárd forintot, ugyanis a hóolvadást követő első tavaszi áradás egyenlege mintegy 900 millió forint volt. Cinikusan azt mondhatnánk, hogy ez még csak a kezdet, hiszen az évből még hátravan hat hónap, bár tény, hogy a tavaszi áradások okozzák évek óta a károk nagy részét.

Az idei egyenleg azonban szerencsére még mindig a négy évvel ezelőtti dunai áradás 2,4 milliárd forintos - biztosítók által kifizetett - kárértéke alatt van, miközben a víz magassága nem sokkal maradt el tőle. Úgy látszik, az időközben foganatosított óvintézkedéseknek érezhető hatása lett.

A legnagyobb magyarországi lakásbiztosítási portfóliójú Aegon Biztosító 189 kárbejelentést kapott a Hernád által veszélyeztetett térségből, és már 7,5 millió forintot fizetett ki. Ezek közül többet a leginkább érintett Hernádkércsen és Hernádcécén, illetve a visszaduzzasztott Sajó által veszélyeztetett Ónodon. A kitelepített családoknak 40 ezer forint költségtérítést fizetett, amely nem a víz okozta károk rendbehozatalát, hanem a kitelepítéssel járó kiadások kiegyenlítését szolgálja. A készpénzben nyújtott azonnali juttatások kiosztásában a biztosítók képviselőit a polgármesteri hivatalok segítik.

Az Allianz Hungáriához eddig mintegy 40 kárbejelentés érkezett, összesen 5 millió forint értékben. Ezek közül tucatnyi Felsődobszáról jött. A biztosító kivonult a károk helyszínére, illetve napi kapcsolatot tart fenn a helyi önkormányzatokkal. Az ipari-mezőgazdasági károkról még nem tudtak pontos adatot mondani a társaságnál, az azonban a kora tavaszi árvizek tapasztalataiból kikövetkeztethető, hogy esetükben kevesebb bejelentés, ugyanakkor magasabb kárérték valószínű.

A Generali-Providencia a térségből 56 kárbejelentést kapott, összesen mintegy 21 millió forint értékben - mondta el a Világgazdaságnak Flachner Tamás lakásbiztosítási üzletágvezető. A biztosító a felméréseket már befejezte, most kezdi a kifizetéseket. A kitelepítések miatt előzetesen egymillió forint nagyságrendben fizetett ki gyorssegélyeket. A társaság a biztosítási feltételeitől eltérően megtéríti a kiskertekben és a veteményekben keletkezett, egyébként nem biztosított károkat is - mondta a szakember. Az OTP-Garancia 24 kárbejelentést regisztrált a térségből, azonban nem közölték, hogy ez mekkora összeget takar. A Signal Biztosító a Sajó és a Hernád térségéből hét bejelentést kapott, mintegy egymillió forint kárértékben.