Judit
3 °C
7 °C

Ázsiából erősít a budapesti Asia Center

2004.09.30. 08:25
Az Asia Center nem csupán Kína, hanem más ázsiai országok termékeinek is európai elosztóközpontjává kíván válni. A cég vezetősége jelenleg hat délkelet-ázsiai ország szakembereivel tárgyal.
Közép-Európa legnagyobb ázsiai nagykereskedelmi központja, a budapesti Asia Center (AC) Magyarország uniós tagságára építve kívánja hosszú távon növelni a ház ma még közel sem elegendő mértékű kihasználtságát. Az üzletközpont vezetősége együttműködési lehetőségekről tárgyalt hat délkelet-ázsiai ország kereskedelmi képviseletének és kereskedelemfejlesztési szervezetének vezetőivel. A fülöp-szigeteki, indonéz, malajziai, szingapúri, thaiföldi és vietnami szakembereket arról igyekezett meggyőzni, hogy az Asean-országok az üzletközpont egy külön egységében bemutatkozva vonzóbbak lehetnek a májusban 10 új tagállammal kibővült Európai Unió piacán.

Első lépésként az Asia Center üzleti találkozóhelyet kíván nyújtani az érintett országok kereskedelmi képviselőinek, majd kereskedelmi képviseleti irodák megnyitása következhet, illetve mód van arra is, hogy a kereskedelemfejlesztő cégek, kereskedelmi kirendeltségek állandó kiállítóhelyiséget béreljenek, ahol bemutathatják a piacra lépő vállalatok kínálatát.

Csökkent a kihasználtság

Az Asia Center mindig is külön kezelte a bérlők anyaországainak kereskedelemfejlesztési szervezeteit. Szeretnénk, ha irodáik a jövőben itt, a házban működnének. Az első ilyen képviseletek megnyitása jövő tavaszra várható, de az ehhez kötődő rendezvények (üzletember-találkozók, delegációlátogatások, valamint diplomáciai és kulturális események) már most ősztől zajlanak - mondta el Soós Eszter, az Asia Center Kft. kommunikációs igazgatója. Ahhoz, hogy a nyugat-európai értelemben vett (előrendeléses) nagykereskedelmet erősítsék, a nyugati szárnyba csoportosítják azokat, akik csak szakmai látogatókat akarnak kiszolgálni.

Rudolf A. Riedl, a társaság ügyvezető igazgatója augusztusban Kínában tárgyalt, jelenleg pedig Vietnamban közel 150 gyártó cég képviselőivel ismerteti az AC kínálta lehetőségeket. A tavaly márciusban nyílt ház már teljes körű szállítmányozási, vám- és pénzügyi szolgáltatást is nyújt a beköltöző cégeknek.

Az újonnan jövőkre nagy szükség is van, hiszen a két épületszárny júliusi 58 százalékos kihasználtsága mára 55 százalékra csökkent, noha szeptemberben 2500 négyzetméterre kötöttek új bérleti szerződést. Augusztus és szeptember folyamán ugyanis közel 50, összesen 1200 négyzetmétert bérlő magyar és külföldi vállalkozással bontottak szerződést egyebek között azok bérletidíj-hátraléka miatt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?