Domonkos, Dominika
17 °C
28 °C

Bírálja az ÁSZ a költségvetési tervezetet

2003.10.27. 08:47
Elfogadhatatlan, hogy a költségvetés kialakításakor nem egyértelműek a prioritások és a parlament gumi-jogszabályként kezeli az államháztartási törvényt - mondta Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke.
Elfogadhatatlan, hogy a költségvetés kialakításakor nem egyértelműek a prioritások és a parlament gumi-jogszabályként kezeli az államháztartási törvényt - mondta Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke a számvevőszéki bizottság előtt.

Bár a számvevők öt-hat éve jelzik a kormánynak, hogy a költségvetés elkészítésekor a feladatok és források nem kerülnek összhangba, a finanszírozási reform előkészítésében mégsem történt érdemi előrelépés. A költségvetés nem tartalmazza megfelelően az Áht. előírásait, szükség volna a szabályozás teljes átalakítására.

Problémás és kiegyensúlyozatlan

Az ÁSZ szerint problémás és kiegyensúlyozatlan az önkormányzatok finanszírozása. A PM eredeti tervei szerint az intézményfenntartáshoz nyújtott normatív támogatás az inflációt el nem érő mértékben, 2,5 százalékkal, míg a fejlesztési támogatások 37 százalékkal nőnek jövőre. A központi támogatás hiánya miatt több önkormányzatnak át kell ütemeznie vagy el kell halasztania néhány feladatot.

A közszféra béremeléséhez szükséges fedezet töredéke épült csak be a támogatásokba és az inflációs ellentételezés is elmarad, de az áfaemelésből származó árnövekedés kompenzációja sincs beépítve. Emiatt tovább folytatódik az önkormányzatok vagyonfelélése és eladósodása - vélik a számvevők.

Az ÁSZ szerint a költségvetési törvényjavaslat nem világosan szerkesztett, valamint nem tartalmazza az előírt bontásban a létszámkeretet és a többéves elkötelezettségek hatásait.