Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Az ÁSZ segítségét kéri Medgyessy

2004.01.19. 15:19
Miközben a pénzügyi tárca a lakosság segítségét kéri telefonon, illetve e-mailen, Medgyessy Péter az Állami Számvevőszék kiadáscsökkentő ötleteire kíváncsi. A költségvetési bizottság rendkívüli ülésén a PM politikai államtitkára képviselte a kormányt.
A kormány gazdaságpolitikai döntéseinek megalapozásához kéri az Állami Számvevőszék együttműködését Medgyessy Péter miniszterelnök - jelentette be a kormányszóvivő. A kormányfő levélben fordult az ÁSZ-hoz, melyben kéri, január végéig tegyen javaslatokat a kijelölt pénzügyminiszternek.

Segítséget kérnek

Medgyessy azért kért segítséget a számvevőszéktől, mert az intézmény átfogó ismeretekkel rendelkezik az államháztartás, és a legfontosabb intézmények működéséről - írja a Napi Online.

Draskovics Tibor kijelölt pénzügyminiszter egy hete jelentette be, hogy 120 milliárd forintot kíván lefaragni a költségvetési kiadásokból. Ennek forrását nem jelölte meg, a kormány február végéig várja a részletes tervek kidolgozását.

A minisztérium a múlt hét végén levélben kért tájékoztatást a tárcák vezetőitől, hogy milyen területen tudnának elképzelni a kiadások csökkentését. Ezen kívül még a lakosság ötleteit is várják.

Bizottsági ülés

Varga Mihály, a költségvetési bizottság fideszes elnöke közben összehívta a testület ülését hétfőre, hogy megvitassák László Csaba távozásának okait, illetve a kormány 2004-es gazdasági terveit. Az ülésre meghívták a kormányfőt és László Csaba pénzügyminisztert.

A részvételt azonban mindketten lemondták. A miniszterelnök egy meg nem nevezett találkozóra hivatkozva, László Csaba pedig azért, mert a metrószerződés aláírásán vett részt. A kormányt Veres János politikai államtitkár képviselte.

Az államtitkár az ülésen elmondta, elsősorban a jelentős mértékű magyar tőkekivitel, a feldolgozóipari beruházások növekvő importigénye és a lakáshitelek jelentős bővülése miatt alakult a vártnál kedvezőtlenebbül a folyó fizetési mérleg egyenlege tavaly. Ugyanakkor kedvezőnek nevezte, hogy a növekvő exportnak köszönhetően javult a foglalkoztatottság.

Varga Mihály szerint a kormány még mindig a helyzetfelmérésnél tart, és nem a terápiánál.