Sára, Márió
2 °C
6 °C

Az ÁSZ sok kockázatot lát a 2005-ös büdzsében

2004.10.25. 08:08
Kapcsolódók (1)
A számvevők megítélése szerint a makrogazdasági mutatók közül a legkockázatosabb tényező az államháztartási hiány, holott ennek csökkentése a gazdaságpolitika súlyponti kérdése.
A jövő évre prognosztizált 4 százalék körüli GDP-növekedés teljesülése bizonyos kockázatokat hordoz - véli az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a 2005-ös büdzséről készült jelentésében. A számvevők megítélése szerint a makrogazdasági mutatók közül a legkockázatosabb tényező az államháztartási hiány, holott ennek csökkentése a gazdaságpolitika súlyponti kérdése.

Kockázatok

Az ÁSZ szerint a központi költségvetés 2005-ös vám- és adóbevételi előirányzatainak megalapozottsága nem megnyugtató. Ráadásul a főbb adónemekről szóló előterjesztések a helyszíni ellenőrzés lezárásakor - szeptember 10-én - még munkaanyag szintjén sem készültek el. A jelentés magas kockázatúnak ítéli a tervezett vám- és áfabevételek realizálását. A pénzügyi tárca ugyanis a prognosztizálásánál nem mérte fel kellő körültekintéssel az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelem nagyságrendjét.

Az ÁSZ az szja-ból származó bevételek elérését közepes kockázatúnak tartja. A számvevők szerint nagy kockázatot jelent a az újonnan induló, illetve a folyamatban lévő PPP-projektek pénzügyi hatása a jövőbeni költségvetésre és az állam adósságpozíciójára. Ráadásul a kormány sem mutatta be azokat a pénzügyi számításokat, amelyek összehasonlíthatóvá tennék a PPP-konstrukciót az állami építés és működtetés ráfordításaival. Emiatt az ÁSZ olyan korlátok kialakítását javasolja, amelyek a hosszú távú kötelezettségvállalásoknak határt szabnak. A kockázatoknak ezzel nincs vége: a számvevők szerint a finanszírozási tervben foglalt és a PM által elfogadott kamatpálya megvalósulásának esélye rendkívül csekély; valamint a privatizációs bevételek is könnyen lemaradnak az előirányzattól.