Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Nettó uniós befizetők vagyunk

2005.09.04. 01:41
Magyarország tavaly több pénzt fizetett be az Európai Unió kasszájába, mint amennyit onnan visszakapott, derül ki az Állami Számvevőszék (ÁSZ) legfrissebb jelentéséből, amelyet a Magyar Nemzet szombati számában idéz.
Az ÁSZ jelentése szerint a 2004-es költségvetésben ténylegesen megjelenő tételeket vizsgálva uniós egyenlegünk mínusz 27 milliárd forintot tesz ki. A számvavők összefoglalójukban megállapítják, hogy az uniós támogatások korrdinációjáért felelős Nemzeti Fejlesztési HIvatalnál felmerült együttműködési problémák és a szakmai tapasztalat hiánya is közrejátszott a támogatások lassú felhasználásában, írta a napilap.

A Pénzügyminisztérium (PM) ennek ellenére tartja magát korábbi álláspontjához, miszerint 76 milliárd forintos plusszal zárta Magyarország az elmúlt évet. Az ÁSZ szakértői szerint a PM számítási módszere ellentmond az államháztartási törvénynek, mivel az uniós források csak akkor könyvelhetők el költségvetési bevételként, amikor azokat ténylegesen felhasználták.

A kormány viszont a kedvezőbb egyenleg érdekében megpróbált a magyar befizetésekkel szemben uniós kötelezettségvállalásokat is elszámolni, írta a Magyar Nemzet.