Ágnes
-1 °C
2 °C

Kifogások az új APEH-elnökkel szemben

2005.02.18. 10:24
Az Állami Számvevőszék szerint lehet, hogy Szikora János elnökjelölt nem felel meg azoknak a követelményeknek, amelyeket a Pénzügyminisztérium támaszt az APEH új elnökével szemben - értesült a Népszabadság.
Határozottabb, dinamikusabb, a változó körülményekre gyorsan reagáló ellenőrzési tevékenységre van szükség - jelentette ki Draskovics Tibor pénzügyminiszter, miután elfogadta Király László Györgynek, az APEH elnökének lemondását. Ez szerintük Szikora János, az APEH Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei igazgatója lenne.

A levél

Bizalmi ember?
A Magyar Nemzet szerint az elnökjelölt Veres Jánosnak, a miniszterelnök kabinetfőnökének bizalmi embere. A napilap értesülései szerint Szikora János 1998-2002 között az MSZP delegáltja volt a nyíregyházi önkormányzat gazdasági bizottságában, egy ideig pedig tagja volt a szocialista párt városi elnökségének. A Magyar Nemzet úgy tudja, Szikorát Veres János javasolta a miniszterelnöknek.

Ezzel szemben azonban az Állami Számvevőszék kifogásokat emelt. A Népszabadság értesülései szerint az ÁSZ nem látja biztosítottnak, hogy Szikora János megfelel azoknak a követelményeknek, amelyeket a pénzügyminiszter támasztott. A törvények szerint ugyanis az ÁSZ véleményét előzetesen ki kell kérni az adóhatóság élére jelöltekről.

Az ÁSZ-nál az Indexnek megerősítették, hogy Kovács Árpád, ÁSZ-elnök és Szikora János találkozója után a számvevőszék levelet juttatott el a Pénzügyminisztériumnak. A levél tartalma ugyan nem nyilvános, azt azonban megtudtuk, hogy "megfogalmazódtak aggályok is benne". A számvevőszék elnöke ebben a levélben jelezte észrevételeit a jelölttel kapcsolatban.

Szikora marad jelölt

A Pénzügyminisztérium megkapta a számvevőszék elnökének levelét, de annak tartalmát nem kívánja ismertetni. Pichler Ferenc, a tárca sajtófőnöke az Indexnek elmondta, hogy Szikora János az APEH alapítása óta a hivatalban dolgozik, végigjárta a szervezetet és jól ismeri azt. Gyakorlati szakember és az APEH élére ilyen embert keresett a tárca.

Pichler Ferenc leszögezte, továbbra is Szikora János a Pénzügyminisztérium jelöltje az APEH élére, és a parlament költségvetési bizottságának keddi ülésén őt fogják meghallgatni.