Ödön
1 °C
11 °C

Szabálytalanul fizettek ki metrópénzeket

2008.09.01. 14:34
Több szabálytalanságra bukkant az Állami Számvevõszék a négyes metró építésénél, finanszírozásánál a tavalyi költségvetés végrehajtásának (zárszámadás) ellenõrzése során.

Tavaly 54-szer indítottak el kifizetést a projektnél, összesen 2,3 milliárd forint értékben, pedig a kifizetéshez szükséges utalvány nem is állt a rendelkezésre. Az önkormányzati tárcának kellett volna ellenõriznie, hogy minden rendben ment-e a munkálatoknál, és ezt követõen állíthatta volna ki az utalványt, és csak ezt követõen lehetett volna a törvény értelmében kifizetni pénzeket a vállalkozóknak. Ám a fizetési határidõk a szóban forgó 54 esetben korábbiak voltak, mint az önkormányzati minisztérium által kiállított utalvány kelte. A tárca valójában nem ellenõrzött, a finanszírozási folyamatra sem rálátása, sem befolyása nem volt, formálissá degradálódott le tevékenysége.

Ráadásul a tárca által készített utalványok sem tartalmilag, sem formailag nem felelnek meg a kormányrendeletben foglaltaknak. Az utalványok nem tartalmazták a kedvezményezett megnevezését, címét, bankszámlaszámát, a fizetés idõpontját, illetve módját sem – olvasható az ÁSZ-jelentésben. A számvevõk ezekre a hiányosságra már egy évvel korábban is felhívták a figyelmet, de a jelek szerint nem történt semmi.

Tetézi a metróberuházás finanszírozása körüli szabálytalanságokat, hogy a tavaly lebonyolított valamennyi devizában történt kifizetés esetében eltér az oktatási tárca által kiadott utalványon szereplõ összeg és az Államkincstár által ténylegesen teljesített kifizetés összege. Az Államkincstárban a metróberuházás finanszírozására használt szoftver devizás kifizetés esetén nem alkalmas a fizetendõ összeg meghatározására. Azt kézzel számítják ki az Államkincstárban dolgozók.

A négyes metróprojekt 2007-es ütemtervének csak a felét sikerült tartani, ezért a tervezett 66 milliárd forintos támogatás helyett 36 milliárd forintot fizettek ki ténylegesen – hívta fel a figyelmet Kovács Árpád ÁSZ-elnök mai sajtótájékoztatóján.

A számvevõk kifogásokkal éltek a kormányzati negyed és a tavaly év végével megszûnt ÁPV Zrt. mûködése kapcsán is. A kormányzati negyednél ugyan felállított a kormány egy monitoringbizottságot, ám annak érdemi befolyása nem volt a folyamatokra – mondta Bihary Zsigmond ÁSZ-fõigazgató. Az ÁPV-tõl pedig csupán három vagyonelem került át idõre, év végére a létrejött új állami szuperholdingba, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelõ Zrt.-be, azóta bár lezárult körülbelül 100 másik vagyontételnek az átadása, de még mindig vannak szépszámmal függõ tranzakciók.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?