Auguszta
-3 °C
2 °C

Ausztriába jár dolgozni a magyar

2005.05.20. 07:51
Nem oda megyünk dolgozni Európába, ahová lehetne: Nagy-Britannia, Ír- és Svédország teljesen megnyitotta munkaerőpiacát az új csatlakozók előtt, a magyarok azonban inkább a szigorú kvótát állító Németországot és Ausztriát választják.
Nagy-Britanniában körülbelül négyezer, Írországban kétezer magyar munkavállaló dolgozik, Svédországban pedig 180 - mondta Ladó Mária, az FMM Integrációs és Nemzetközi Főigazgatóságának vezetője - írta meg a Napi Gazdaság.

Kedvezmények

Az adatok inkább a nagyságrendet tükrözik, mivel a speciális jogállású kulcsszemélyzetet nem foglalják magukban, ráadásul a regisztrációs kötelezettséget sem mindenki teljesíti. A legtöbb magyar Németországban és Ausztriában vállal munkát. Mindkét államban egyezmények segítik a magyarok elhelyezkedését, de ezek kihasználtsága nem túl nagy, inkább egyénileg próbálnak szerencsét a munkavállalók.

Nagy a verseny az álláshelyekért, ennek megfelelően gyanús esetek is napvilágra kerültek. Az MTI beszámolója szerint a német munkaügyi hivatal (ügynökség) legkevesebb öt munkatársa keveredett korrupció gyanújába magyarok németországi munkavállalásának ügyében. A Westfalen-Blatt írásában az augsburgi fővámhivatalra hivatkozott. Állítólag 1500 magyar jutott álláshoz a munkatársak segítségével. Úgynevezett olcsó munkaerőként a húsiparban, az építőiparban és a fémfeldolgozásban helyezkedtek el.

Stefan Rester vámfőfelügyelő a lapnak úgy nyilatkozott, hogy nem egyedi esetről van szó. Az érintettek állítólag karácsonykor, születésnapokon figyelmességekben részesültek magyar és német fantomcégek részéről. Rester szerint nem kizárt a megvesztegetés, a korrupció sem, az azonban még nem tisztázódott, hogy nagyobb pénzösszegek is szerephez jutottak-e az ügyben vagy nem.

Romániából a legtöbben

Magyarországon a Foglalkoztatási Hivatal adatai szerint összesen 63 434 külföldi vállal munkát - írta meg a Napi Gazdaság. A bejelentkezési kötelezettségű - velünk együtt csatlakozott - államokból összesen 10 298-an vállalnak munkát Magyarországon, többségük szlovák állampolgár (a gazdasági tárca néhány héttel ezelőtt 20 ezerre becsülte az itt dolgozó szlovákok számát). Legtöbben, mintegy 35 ezren - ez az összes külföldi munkavállaló 55 százaléka - Romániából érkeznek.

A Napi Gazdaság írása szerint az előzetes félelmek ellenére az EU-15-öt nem árasztotta el a kelet-közép-európai munkaerő, jelentős könnyítésekre azonban nem számíthatunk e téren. Ladó szerint az unió továbbra sem akar különbséget tenni az új csatlakozók között. Németország és Ausztria a következő pár évben várhatóan nem törli el a kvótákat, esély van azonban arra, hogy Finnország és Spanyolország a korlátozások megszüntetése mellett tegye le a voksát 2006 első hónapjaiban.