József, Bánk
-6 °C
0 °C

Átszervezték az eurócsatlakozást

2004.11.30. 10:08
A pénzügyi tárca átszervezte az eurócsatlakozás menetrendjét, egy évvel későbbre tolta a megszorításokat, a jelenlegi számítás szerint a 2010-es csatlakozás továbbra is tartható.
A Népszabadság birtokába került titkos program szerint a pénzügyminisztérium egy évvel későbbre, vagyis 2007-2008-ra tervezi a konvergenciaprogram teljesítését. Ez azonban nem változtat az eurócsatlakozás remélt dátumán, 2010-en.

Régi nóta

A Népszabadság értesülései szerint a kormány csupán felújított változatát készítette el a régi elképzeléseinek - a korábbi prognózisokat az élethez igazították, vagyis a túl kedvezőnek bizonyult idei és jövő évi előrejelzéseken rontottak egy kicsit.

Mivel a közös valuta bevezetéséhez két éven keresztül kell tartani a maastrichti feltételben meghatározott számokat (infláció, államháztartási hiány), ha a módosított tervezet szerint csak 2008-ra teljesül a konvergenciaprogram, akkor is tartható a 2010-es eurócsatlakozás. Eddig 2006-2007-re tervezték a gazdaság stabilizációját, ami a választások évére tette a szigort, sokak szerint éppen ezért nem is volt tartható a tervezet.

Nehezíti a helyzetet, hogy az idei várakozásokat sem sikerült teljesíteni. A korábbi terv erre az évre még 4,6 százalékos államháztartási hiánnyal számolt, az új már 5,3 százalékot tartalmaz - az ősszel megváltoztatott legújabb előrejelzés szerint. Ebből következik az is, hogy jövőre már csak a GDP 4,7 százalékára csökken a hiány (az eredetileg várt 4,1 százalék helyett). Az új tervezet szerint ezért aztán 2006-ban és 2007-ben nagyobb hiánycsökkentéssel lehet számolni.