József, Bánk
-6 °C
0 °C

Bankkártyalopási hullám a fővárosban

2003.02.12. 12:24
A Magyar Külkereskedelmi Bank február elején küldött szét egy e-mailt, melyben arra figyelmeztet, hogy feléledt egy régi bankkártyalopási módszer. A bank ügyfelei közül egy hét alatt ötnek ragadt a kártyája az átalakított pénzkiadó automatákban, a rendőrség kedd este őrizetbe vett több gyanúsítottat, tudtuk meg.
Az MKB levele szerint az automata kártyabetöltő nyílását a nyíláshoz nagyon hasonló formájú és színű műanyag előlappal leragasztják. A lapocska hátuljára erősített szalag nem engedi a bedugott bankkártya elnyelését, visszaadását az erre a célra belülre rögzített tapétacsík akadályozza meg.

A telefonszám is hamis

Jakab Péter, az MKB bankbiztonsági igazgatója kérdésünkre elmondta: az elkövetők általában az automatára kiírt segélykérő számot is átragasztják. Így a kétségbeesett ügyfelek csak velük tudnak kapcsolatba lépni, és ők a bank nevében még a PIN-kódot is megpróbálják elkérni.

Előtte....
Utána

Miután a telefonon megnyugtatott áldozat elhagyja a helyszínt, a tettesek a felragasztott előlapot a kártyával együtt leszerelik. Ha a PIN-t nem tudták megszerezni, a kártyát vásárlásra akkor is használhatják. A módszer, mint mondta, évek óta létezik, egy banda annak idején még Ausztriában is próbálkozott vele. Az MKB ügyfelei közül ötnek veszett el így a kártyája, de azokat időben letiltották, így anyagi kár szerencsére nem történt, közölte.

Néhányan őrizetben

Jakab elmondta: a bank segítségével a rendőrség kedd este több gyanúsítottat őrizetbe vett. A bank alkalmazottainak védelme érdekében az ügy részleteiről többet nem árulhatott el. Mivel több tettes még szabadlábon van, és nyilvánvalóan nem csak az MKB automatáit próbálják átalakítani, ezért továbbra sem árt az óvatosság, mondta.