Magdolna, Léna
9 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Siófokon és Keszthelyen atm-dömping van

2007.07.25. 07:57
A K&H-nak 12, az Erstének 26, míg az OTP-nek 59 atm-készüléke üzemel a Balaton partján. Siófokon és Keszthelyen szinte mindegyik banknak van kirendeltsége, a többi helyen általában csak a három legnagyobbnak vannak fiókjai.

Siófokon és Keszthelyen nem okoz nehézséget egyetlen nagybank ügyfelének sem, hogy saját pénzintézetének fiókjában intézze felmerülő pénzügyeit, ám a Balaton többi településén általában már csak a három legnagyobb fiókhálózattal bíró bank (OTP, Erste, K&H) kirendeltségei és pénzkiadó automatái várják az ügyfeleket.

Kis választék

Látható tehát, hogy a 2-3 hónapos főszezonon kívül kiürülő Balaton-parti települések egyelőre nem mozgatják meg a pénzintézetek fantáziáját, bár azért vannak kivételek. A Budapest Bank például jó lóra tett azzal, hogy a gyorsan fejlődő sármelléki repülőtéren helyezte el a közelmúltban egyik pénzkiadó automatáját, az azonban érdekes, hogy a keszthelyi és balatonboglári kirendeltség mellett csak július 30-án adják át fiókjukat a hozzá tartozó atm-készülékkel a Balaton fővárosában, Siófokon.

Ami a nagyokat illeti: a K&H-nak 12, az Erstének 26, míg az OTP-nek 59 atm-készüléke üzemel a Balaton partján, de komolyabb fejlesztésről csak a legnagyobb hazai pénzintézet adott hírt: az OTP közlése szerint az elmúlt időszakban mintegy 20 százalékkal bővítették az atm-ek számát a magyar tengernél.

Ideiglenes automaták

Bár a technika lehetővé teszi, a bankok egyelőre nem nagyon élnek azzal a lehetőséggel, hogy ideiglenes pénzkiadó automatákat helyezzenek el az idegenforgalmi szempontból kiemelt helyeken. Ez a megoldás sokak szerint méltó válasz lehetne arra a ciklikusságra, ami például a balatoni nyári szezonra jellemző.

A Balaton mentén - érveltek szakemberek - arra is volna lehetőség, hogy olyan automatát telepítsenek, ahol az alapvető infrastruktúra (kábelezés) fixen kiépül, csak magát a készüléket szerelik le a nyári turistaszezon után, a következő évben pedig már a költségek töredékéért állítható újra üzembe.

Csak az OTP és a K&H nyilatkozott úgy, hogy alkalmanként hajlandó egy-egy ideiglenes atm telepítésére, a többi bank a fixen telepített készpénzkiadó automatára esküszik. A K&H tavaly a Coca-Cola Beach House-on állított üzembe ideiglenes atm-et, idén pedig a hagyományos alsóörsi Harley Davidson-találkozóra érkezők használhatják az időszakosan kihelyezett K&H-atm-et. Az OTP-nél csak a kiemelt rendezvények esetében terveznek ilyen készülékkihelyezést, mivel azonban az idén ezek elkerülik a Balatont (tavaly Zamárdiban volt az EFOTT, amelynek a héten Debrecen ad otthont), a bank nem tudott konkrétumokkal szolgálni.