Százmilliós kampány az atomhulladék népszerűsítésére

2002.11.21. 10:01
A Noguchi & Peters Kft. nyerte el a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kht. kommunikációs feladatainak ellátására kiírt közbeszerzési eljárást. A cég a 2005-ig - évente 100 millió forintért - a radioaktívhulladék-tárolók környezetében élőket tájékoztatja a beruházások környezeti hatásáról.
Egyedüli jelentkezőként nyerte el az Atomenergia Hivatal felügyelete alá tartozó Radioaktív Hulladékokat Kezelő (RHK) Kht. lakossági kommunikációjának megszervezésére kíirt nyílt közbeszerzési pályázatot a Noguchi & Peters Közép-Európai Kommunikációs Kft. - tudta meg a Napi Gazdaság Hegyi Bélától, a kht. munkatársától. A társaság korábban is a Noguchival állt kapcsolatban; legújabb szerződésük újdonsága az, hogy három évre szól, ám az éves keretösszegek változtathatók.

Az elmúlt években mindig csak négy hónapos késéssel tudták megkezdeni a következő esztendőre szóló kommunikációs stratégia megvalósítását, ugyanis csak a központi költségvetés év végi elfogadása után írhatták ki az időigényes közbeszerzési pályázatot.

A Noguchi 2003-ban bruttó 99,2 millió forintért látja majd el a teljes körű kommunikációs feladatokat, többek között a parlamenti képviselőkkel, az önkormányzatokkal és a lakossággal való kapcsolattartást, sajtótájékoztatók szervezését, az internetes oldal frissítését, ismeretterjesztő kiadványok és animációs filmek készítését. Az ehhez szükséges pénzt az RHK a nukleáris pénzügyi alapból kapja.

Törvényi kötelezettség

A kht.-nak törvény által előírt kötelezettsége, hogy a radioaktív hulladékok tárolására alkalmasnak talált területek önkormányzatait és lakosságát tájékoztassa a beruházásokról és a környezetet érintő hatásukról.

A kampányok három kiemelt területre koncentrálnak - tette hozzá Hegyi. Az első az eddig egyetlen működő - de nem atomerőművi - radioaktívhulladék-lerakónak helyet adó Püspökszilágy és körzete, ahol már évek óta végzi a felvilágosító munkát az önkormányzatok által létrehozott információs társulás.

Hasonló csoportot szerveznek a paksi ideiglenes tároló és a radioaktív hulladék hosszú távú tárolására kiszemelt Bátapáti körzetében is. Itt a két éve kezdődött és még két évig tartó kutatási program eredményeit kell ismertetnie a Noguchinak.  • Tippek
  • Hírek