Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Százmilliós kampány az atomhulladék népszerűsítésére

2002.11.21. 10:01
A Noguchi & Peters Kft. nyerte el a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kht. kommunikációs feladatainak ellátására kiírt közbeszerzési eljárást. A cég a 2005-ig - évente 100 millió forintért - a radioaktívhulladék-tárolók környezetében élőket tájékoztatja a beruházások környezeti hatásáról.
Egyedüli jelentkezőként nyerte el az Atomenergia Hivatal felügyelete alá tartozó Radioaktív Hulladékokat Kezelő (RHK) Kht. lakossági kommunikációjának megszervezésére kíirt nyílt közbeszerzési pályázatot a Noguchi & Peters Közép-Európai Kommunikációs Kft. - tudta meg a Napi Gazdaság Hegyi Bélától, a kht. munkatársától. A társaság korábban is a Noguchival állt kapcsolatban; legújabb szerződésük újdonsága az, hogy három évre szól, ám az éves keretösszegek változtathatók.

Az elmúlt években mindig csak négy hónapos késéssel tudták megkezdeni a következő esztendőre szóló kommunikációs stratégia megvalósítását, ugyanis csak a központi költségvetés év végi elfogadása után írhatták ki az időigényes közbeszerzési pályázatot.

A Noguchi 2003-ban bruttó 99,2 millió forintért látja majd el a teljes körű kommunikációs feladatokat, többek között a parlamenti képviselőkkel, az önkormányzatokkal és a lakossággal való kapcsolattartást, sajtótájékoztatók szervezését, az internetes oldal frissítését, ismeretterjesztő kiadványok és animációs filmek készítését. Az ehhez szükséges pénzt az RHK a nukleáris pénzügyi alapból kapja.

Törvényi kötelezettség

A kht.-nak törvény által előírt kötelezettsége, hogy a radioaktív hulladékok tárolására alkalmasnak talált területek önkormányzatait és lakosságát tájékoztassa a beruházásokról és a környezetet érintő hatásukról.

A kampányok három kiemelt területre koncentrálnak - tette hozzá Hegyi. Az első az eddig egyetlen működő - de nem atomerőművi - radioaktívhulladék-lerakónak helyet adó Püspökszilágy és körzete, ahol már évek óta végzi a felvilágosító munkát az önkormányzatok által létrehozott információs társulás.

Hasonló csoportot szerveznek a paksi ideiglenes tároló és a radioaktív hulladék hosszú távú tárolására kiszemelt Bátapáti körzetében is. Itt a két éve kezdődött és még két évig tartó kutatási program eredményeit kell ismertetnie a Noguchinak.