Tünde
11 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Átalakul a pályázati rendszer

2008.10.28. 06:10
Rövidtávon nem lehet azt megcsinálni, hogy egyes uniós pályázatok keretösszegét átcsoportosítsuk más pályázatokra, de az egy-két év múlva indulóknál már igen. Több bank rugalmas finanszírozási módot alakít ki, amely a pályázati pénzek kifizetésének csúszását is figyelembe veszi.

Az utóbbi napokban sok hír látott napvilágot azzal kapcsolatban, hogy a kormányzat milyen intézkedéseket tervez annak érdekében, hogy a pénzügyi válság hatásai alól a lehető legjobban mentesítse a kis- és középvállalkozói szektort. A Napi Gazdaság, a Napi Online és a Milton Kft. kkv-konferenciáján a szakemberek jelezték: rövid távon aligha lehet végrehajtani azt az elképzelést, hogy ezentúl sokkal nagyobb szerepet kapjanak - uniós forrásokból - a közvetlen kkv-fejlesztési pályázatok. Az operatív programok közötti átcsoportosítás engedélyezése Brüsszelben ugyanis nagyon lassú és körülményes feladat, így kicsi az esély arra, hogy ebbe Magyarország belevágna.

A jelenleg társadalmi vitán lévő 2009-2010-es akcióterv átdolgozásánál ugyanakkor van mód arra, hogy bizonyos, eddig nem éppen sikeres pályázatokat átalakítsanak - szinte bizonyosan erre a sorsra jut majd a GOP-2008-2.1.2/D Komplex technológiai beruházás a hátrányos helyzetű kistérségekben induló vállalkozások részére kiírt pályázat, amelyre eddig mindössze 2-3 igénylés érkezett.

Gáspár Bence, a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ (MAG) Zrt. kommunikációs osztályvezetője szerint a feltételek általános felpuhítása nem feltétlenül érdeke a kiírónak. A gazdaságfejlesztési pályázatokat ma is - átlagosan kétszeresen - túljegyzik, ha például az elvárt önrészt a felére csökkentenék, a vállalkozások számára ez korántsem jelentene feltétlenül könnyebbséget, hiszen több potenciális pályázó között kellene szétosztani a fejlesztési pénzeket.

A megszólalók abban egyetértettek, hogy a pénzügyi válság nyomán átértékelődik az uniós források szerepe. Esőssy Ádám, a Magyar Pályázatkészítő Iroda (Mapi) operatív igazgatója szerint a jövőben azon vállalkozások, amelyek nyernek egy-egy pályázaton és ezzel - a feltételek pontos teljesítése nyomán - uniós vissza nem térítendő támogatás kapnak, azaz biztos pénzből tudják megvalósítani fejlesztéseiket, felértékelődnek a bankok szemében.

Ezzel egyetértett Mészáros Norbert, az MKB Bank főosztályvezetője is. A banki szakember ugyanakkor jelezte: a finanszírozás megtervezésekor az ügyfélnek és a banknak is azzal kell kalkulálnia, hogy az uniós kifizetések csúsznak - a Mapi statisztikái szerint egy-egy pályázatnál a beadástól a szerződéskötésig 4-10 hónap telik el, míg az elszámolások beadását követően a kifizetéseknél 3-12 hónapos várakozással kell számolni. Az MKB főosztályvezetője szerint a pénzintézetek ezt belátva rugalmas finanszírozási konstrukciókat dolgoztak ki, amelyek alkalmasak arra, hogy a vállalkozás válláról levéve a külön utánajárás gondját biztosítsák a kifizetéseket. A bank EU Támogatás Előfinanszírozási Hitel terméke például a támogatás összegének akár 70-100 százalékára nyújt előfinanszírozást. Sőt, ha az ügyfél a banknál előfinanszírozási és bankgarancia-szerződést is köt, nem szükséges a két termék mögé külön-külön garanciát állítania. Az MKB a benyújtott, de még ki nem fizetett számlákhoz igény esetén faktoring-szolgáltatást is biztosít.