Átszervezések az élelmiszerbotrányok miatt

2007.01.16. 12:35
Átalakul a teljes élelmiszer-biztonsági rendszer, az intézmények összevonása miatt többen az utcára kerülhetnek, feladatkörök szűnhetnek meg. Az egyeztetések folynak, az érintettek semmit nem tudnak jövőjükről.

A teljes élelmiszer-biztonsági ellenőrző rendszer átalakul a tavalyi átcímkézési botrány miatt. A kormány a hatékonyabb és eredményesebb ellenőrzéssel magyarázza, hogy július 1-jétől minden ezzel kapcsolatos feladatot a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium felügyel. A jogszabályokat március végéig kell megváltoztatni, az érintett szervezeteknél teljes a bizonytalanság, még semmit nem tudnak a jövőjükről.

Összevonások és szigor

December elején több törökbálinti élelmiszerraktárban találtak a hatóságok átcímkézett termékeket. A meghamisított árukészlet egy része forgalomba is került, szinte az összes nagyobb áruházláncban kaphatóak voltak a termékek, nagyjából 1200 üzletben. A gyanús termékek listája nyilvánosságra került, majd később a minisztérium honlapjára is kitették azt.

A botrány hatására a különböző kereskedelmi szövetségek szigorúbb ellenőrzést és keményebb büntetéseket követeltek. A kormány pedig úgy döntött, hogy összevonja az összes élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos feladatot. Az egységes élelmiszer-biztonsági felügyelet július 1-jétől kezd ténylegesen működni a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter felügyelete alatt. Az erről szóló határozatot december 22-én fogadták el.

Bizonytalan jövő

Az átszervezés több intézményt érint részlegesen, de vannak olyanok is, amelyeket a teljes megszűnés fenyeget. A kormányhatározatból kiderül, hogy az ÁNTSZ élelmiszer-ellenőrzési feladatait és az ezeket a feladatokat ellátó egységeket a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal területi szerveiben össze kell vonni, ezeknek az irányítását pedig az FVM látja el. Az Országos Tisztiorvosi Hivatal élelmiszer-biztonsággal és az élelmiszer eredetű megbetegedésekkel kapcsolatos feladatait is átveszi a minisztérium, illetve az Országos Élelmiszer-biztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) ezzel kapcsolatos feladatai is a tárcához kerülnek.

Az 1949-ben létrehozott OÉTI az ÁNTSZ gyógyító-megelőző, szakértői-módszertani, kutató és oktató, országos hatáskörű intézménye a táplálkozás területén. Ebből is látszik, hogy az intézet szakemberei meglehetősen komplex tevékenységet végeznek, így az intézmény feldarabolása nem a hatékonyság növelését szolgálja - nyilatkozta Martos Éva, az OÉTI főigazgató főorvosa. Az előírt 20 százalékos létszámcsökkentés végrehajtását jelentősen nehezíti, hogy nem tisztázott, mik lesznek az intézet jövőbeni feladatai.

Hatékonyabb ellenőrzés

Az átszervezések célja, hogy hatékonyabb legyen az élelmiszerellenőrzés – nyilatkozta az Indexnek Süth Miklós főállatorvos. Ha egy kézben van az ellenőrzés, és létrejön egy egységes szervezet, nem vész el az információ az intézmények között, a hatóságok pedig jobban ki tudják használni az erőforrásokat. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy nem három szakember megy ki három különböző szervezettől, hanem egy intézményből egy szakember végez átfogó ellenőrzést – magyarázta Süth.

Az átszervezéshez a jogszabályokat március 31-ig kell megváltoztatni. A szakértői bizottságok már felálltak, az egyeztetések megkezdődtek az érintett szervekkel. Azt még nem tudni, hogy az intézményeket, illetve az ott dolgozó szakembereket hogyan érintik a változások: mely részlegeket vonnak az FVM alá, és melyek maradnak önállóak.