Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Átutalás két napon belül

2005.12.12. 10:53
Harmadára csökkentené az Európai Unió a közösségen belüli, határokon átnyúló átutalások lebonyolításának idejét. A hitelintézetek nem örülnek a tervnek, hiszen annak végrehajtása többletköltségekkel jár, amelyek egy része az ügyfeleket is érintené, írta a Világgazdaság.
Az Európai Unió két munkanapra tervezi korlátozni a határon átívelő átutalások maximális idejét, jelentette be Charlie McCreevy, az EU belső piacért felelős biztosa. Ez harmadolná a most rendelkezésre álló időt, hiszen a jelenleg hatályos szabályok hat munkanapot adnak a tranzakció lebonyolítására. A tervezet minden bizonnyal hatalmas vitákat vált majd ki.

Az Európai Bizottság az 2560/2001/EK rendelet átalakításával 2010-re tovább egységesítené az elektronikus fizetési forgalmat az unióban. A belső piaci biztos szerint az európai gazdaság éves szinten akár 50-100 milliárd eurónyi költségtől is megszabadulhat, ha sikerül elérni, hogy a határokon átnyúló tranzakciók valóban ne legyenek drágábbak, és ne vegyenek igénybe több időt, mint az egy tagállamon belüliek.

Az európai fizetési rendszerek jelenlegi széttagoltsága sok gondot okoz; a jogszabályok sokfélesége miatt például a pénzügyi szolgáltatók gyakran nehezen tudnak megjelenni egy másik tagország piacán. Az EU-ban évente átlagosan 231 milliárd tranzakció, hozzávetőlegesen 52 ezer milliárd euró értékben megy végbe.

Magyarországon az euróban lebonyolított, EU-tagállamokba irányuló átutalások díjai nem változtak érdemben 2004 májusa óta, hiszen a külföldre történő devizautalások addig sem voltak drágábbak a belföldi, bankon kívülre irányuló tételeknél. A külföldre irányuló devizautalások ára hazánkban mindenesetre igen magas, tételenként általában több ezer forintot tesz ki, sőt, magasabb összegnél elérheti a több tíz ezer forintot is.

"Több milliárd eurót kitevő beruházási költségektől tartanak a német bankok" - mondta Christopher Pleister, a német Volksbankok és Raiffeisen bankok szövetségének elnöke a Handelsblattnak. Szerinte a hitelintézetek kénytelenek a többletráfordításokat az ügyfelekre továbbhárítani, amely a banki költségek emelkedését jelenti.

McCreevy viszont úgy véli, a hatályos technológiai előírások annyira előrehaladottak, hogy a gyorsított átutalásra való átállás nem jár számottevő megterheléssel a pénzintézetek számára. Ugyanakkor a biztos szerint a banki szektoron kívülről számos szupermarket, mobilszolgáltató venné át a tevékenység lebonyolítását, ha a bankok túlzottan sokallják az átállással járó költségeket.