Dömötör
-1 °C
14 °C

Még átválthatók a megszűnő valuták

2002.02.28. 09:59
Egyre szűkül és drágul az eurózóna megszűnő valutáinak magyarországi átváltási lehetősége, így ha valakinek még maradt ilyen pénze, érdemes előre tájékozódnia a feltételekről.
Március elsejétől már csak a kivont valutákra érvényes tarifákkal lehet becserélni a megmaradt fizetőeszközöket. A bankokhoz az átváltás során elsősorban schilling és márka érkezett. A legtöbb ügyfél már tavaly átváltotta készpénzét illetve a bankok ezt automatikusan megtették a számlákon lévő pénzzel.

Még két hét van az átváltásra

Március 15-ig a tavalyi feltételekkel lehet átváltani az euróövezet országainak tagvalutáit a Magyarországi Volksbank Rt. fiókjaiban. A bank minden tagvalutát elfogad. Ezután már csak magas jutalék ellenében cserélik a hitelintézetek a megszűnő fizetőeszközöket.

Március 14-éig az OTP Bank Rt. a schillinget és a német márkát, március 31-éig az Erste Bank Hungary Rt. - az ír font és a görög drachma kivételével - a tíz euróövezeti ország valutáját fogadja el.

A Kereskedelmi és Hitelbank Rt. még nem döntött arról, hogy meddig fogadja el a schillinget és a márkát.

Főleg schillinget és márkát tartottunk

Az euróra váltás a bankoknál nem hozott jelentős változásokat. Így a Budapest Bank és a Postabank Rt. egyaránt arról számolt be, hogy várakozásaiknak megfelelően túlnyomórészt schilling és márka érkezett a fiókokba.

A bankok a korábbi tagvaluták és a jelenlegi euróállomány értéke között nem tapasztalnak számottevő eltérést. A Postabank devizaállományának szerkezetében az euró dominál. A hitelintézetnél a devizamegtakarítások fokozatos növekedését tapasztalják.

Az OTP Bank úgy tájékoztatta a Napi Gazdaságot, hogy nála tavaly szeptember és idén február 5. között 14,5 milliárd forint értékben váltottak schillinget és 50,5 milliárd forint összegben német márkát.

A legalacsonyabb értékű váltás - ez 40 millió forint volt - portugál escudóban történt. Az OTP Bank tudatta, hogy jelenleg 220 ezer eurószámlát vezet mintegy 167 milliárd forint értékben, ebből csak 24 ezret nyitottak az euróra konvertálás után. A legtöbben még tavaly beváltották otthon tartott valutájukat és legnagyobbrészt euróra konvertálták azt.