Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Bezárhatják az Auchant?

2005.04.28. 11:08
Több cég is bírósághoz fordult, mert az Auchan nem fizetett nekik a leszállított árukért. Az áruházlánc egyelőre nem reagál.
Lavinát indított el az Auchan azzal, hogy egyik zöldség- és gyümölcsbeszállítójának nem fizette ki a megállapodás szerinti járandóságát. A beszállító sem tudta emiatt a vele üzleti kapcsolatban álló termelőknek átutalni a gyümölcs ellenértékét, s megkezdődött a felszámolása.

Lánc

A lánc azóta sem rendezte a tartozást, ezért a beszállító jogi képviselője tavaly szeptemberben a francia érdekeltségű kft. felszámolását kérte a Fővárosi Bíróságon - olvasható a Figyelő legfrissebb számában. Idén február elsején a Debreceni Hús Rt., február 11-én pedig az Immobilia 1904 Vagyonkezelő Rt. kérte a hipermarket-lánc itteni leányvállalatának felszámolását. A Debreceni Hús Rt. mintegy 28 millió forint tőkét és járulékait, a kapuvári Immobilia pedig mintegy 106 millió forint tőkét és járulékait követeli.

Mostanra már legalább öt cég kérte az Auchan Magyarország felszámolását, de a Fővárosi Bíróság Gazdasági Kollégiuma egyelőre nem rendelte el az eljárás megindítását. Szakértők az elhúzódó döntést részben annak tulajdonítják, hogy a társaság nagy foglalkoztató, több ezer alkalmazottal.

Az Auchan vezetése egyelőre nem vallott színt a lánc szerződésben megjelölt fizetési határidőkön túli, azaz 30 napot meghaladó (áruszállításokból eredő) lejárt tartozásait firtató kérdésre, és arra, hogy tud-e a felszámolási kérelmekről.