Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Éles vita az óbudai Auchan körül

2003.09.10. 08:57
Egy kisbefektetői csoport, illetve az Auchan esett egymás torkának egy 2002 decembere óta húzódó harmadik kerületi ingatlanügylet miatt, amelynek egyelőre nem sikerült pontot tenni a végére. Az áruház novemberben nyitja meg újabb hipermarketjét.
Az Auchan Magyarország Kft. novemberben nyitja meg újabb hipermarketjét a harmadik kerületben, ám a négy éve húzódó beruházás meglehetősen heves vitát váltott ki egy magyar befektetői csoport, illetve a francia hátterű hipermarketcég között.

Építési engedély nélkül építkezett?

A befektetők és az Auchan között nagyjából egy éve zajlik az alkudozás, ám csak most, az áruház építésének finisében került a nyilvánosságra - feltehetően nem véletlenül. Az Auchan számára szükséges a mielőbbi megnyitás, hiszen a karácsony előtti roham komoly bevételt hozhat, ráadásul - a Napi Gazdaság szerint - a cég a téli árukészletének nagy részét már megvásárolta.

A napokban nyilvánosságra került hírek arról szólnak, hogy az Auchan építési engedély nélkül kezdte el az építést, illetve az általa 1999-ben megvásárolt egykori házgyári területet nem tisztította meg a szennyeződéstől, valamint hogy a vitatott MÁV-ingatlant irreális áron akarja kisajátíttatni. Ezen túlmenően a napokban ismeretlenek röplapon több pontban is bírálták az önkormányzatot, amiért az teret engedett a beruházásnak.

Tarlós István polgármester tegnap az önkormányzat testületi ülésén cáfolta és visszautasította a kerületet ért vádakat. Ugyanezt tette az Auchan is, Jean-Paul Filliat ügyvezető a napilapnak bemutatta a 2003. június 12-én jogerőre emelkedett építési engedélyt. Filliat elmondta: a környezeti károkat az illetékes hatóság ellenőrzése mellett szüntették meg. Ezt egyébként a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi Hivatal is megerősítette.

Négy éve kezdődött

A vaskosra dagadt ügy hátterében a hírekkel ellentétben a korábbi MÁV-telkekbe történt hosszú távú ingatlanbefektetés áll. Az önkormányzat - mondta tegnap Tarlós - többször is kérte a MÁV-ot, hogy ne adja el a területet, mert azon utat kívánnak vezetni a területrendezési terv alapján.

Juhász Imre, az egyik akkori vevő képviselője a Napi Gazdaságnak elmondta, hogy hosszú távú befektetésnek szánták a telkeket, ugyanakkor nem tudták biztosan, hogy az Auchan a szomszédban áruházat épít. Tény viszont, hogy az Auchan már 1999-ben hipermarketet tervezett a házgyári telekre, amely ugyancsak egy telektulajdonos miatt hiúsult meg.

Ezért a terveket át kellett dolgozni. A Napi Gazdaság információi szerint a beruházást kisebbre változtatták. Ám a szükséges építési engedélyek megszerzéséhez 2002 szeptemberében megállapodást írtak alá a Fővárosi Önkormányzattal az óbudai alsó rakpart meghosszabbításáról. A többoldalas megállapodás egyik kitétele volt, hogy az úthoz az Auchan megvásárolja a szükséges telket, az egykori MÁV-ingatlant.

Novemberben megnyílhat

A megállapodás egy szakasza azonban jogilag kifogásolható, hiszen amennyiben a telek megvásárlására szó szerint: "ésszerű időn belül nincs mód, vagy a tulajdonszerzés e módja az Auchan számára igazolhatóan lényeges többletköltséggel jár, úgy az Auchan a fővárosi önkormányzat nevében eljárva és javára köteles kezdeményezni az ingatlan kisajátítását az illetékes Fővárosi Közigazgatási Hivatal előtt".

A kisajátítás idén januárban megkezdődött, mert a feleknek nem sikerült megállapodniuk. A Fővárosi Közigazgatási Hivatal kirendelt szakértője négyzetméterenként 41 ezer forintot állapított meg piaci értékként - válaszolta a napilap kérdésére Juhász. Mint mondta, ebbe belementek volna, bár szerintük 50 ezer forint is jogos lett volna. A vita akkor pattant ki, amikor az Auchan-beruházás tanácsadója és lebonyolítója, a Főber Rt. új szakértőt kért a közigazgatási hivataltól, aki négyzetméterenként már csak 9800 forintot állapított meg.

A testület egyébként arról döntött, hogy az Auchan novemberben akkor is megnyithatja az áruházát, ha addigra nem hosszabbítja meg az utat. Az ellenérdekelt befektetőcsoport pedig információink szerint a közigazgatási hivatalhoz fordult, mert véleménye szerint a második szakértő elfogult volt az ügyben, ami azt jelenti, hogy az út sorsáról továbbra is vitatkoznak a felek.