Oszkár
20 °C
29 °C

Bekötőutak nélkül nyílhat meg az Auchan Óbudán

2003.10.22. 12:38
Továbbra sincs megegyezés az óbudai Auchan melletti ingatlanok körüli vitában. Az áruház melletti területeken forgalmi csomópontoknak kellene épülni, utakat kellene szélesíteni. A volt MÁV-területek új tulajdonosai azonban nem fogadják el az Auchan által kínált árat, és fizetett hirdetésekben tiltakoznak. Az Auchan építene, ha tudna, a III. kerületi önkormányzat nem folyik bele a vitába, a MÁV pedig az önkormányzatra mutogat. Egyelőre egy biztos, a kisajátítás elindult, az áruház pedig novemberben megnyitja kapuit.
Egyre elkeseredettebb nyilatkozatháború folyik az óbudai Auchan áruház melletti ingatlanokról. Mint az Index korábban megírta, az Auchan Magyarország Kft. novemberben nyitja meg újabb hipermarketjét a harmadik kerületben. A szomszédos ingatlanokról, és az ottani építkezésekről már évek óta folyó alkudozás az áruházlánc és az új tulajdonosok között úgy tűnik megfeneklett.

"Az Auchan áruház négy éve kapott építési engedélyt a III. kerületi önkormányzattól. Az ilyen áruházak építésének szakmai előírásai vannak, vagyis az engedély úgy adható ki, ha a cég vállalja, hogy kialakítja a környező utcákon a zavartalan forgalomhoz szükséges feltételeket" - nyilatkozta az Indexnek Csire János alpolgármester.

15-szörös ár

"Az Auchan ezt vállalta is, forgalmi csomópontokat építene és az útszélesítést is elvégezné" - közölte Gillemot Katalin, az áruházlánc kommunikációs igazgatója. "A teljesítést azonban nem tudjuk elkezdeni, mert a volt állami tulajdonban lévő óbudai MÁV-ingatlanok jelenlegi tulajdonosai több mint 15-szörös áron szeretnék továbbadni azokat az ingatlanokat, amelyeket alig több mint 2 évvel ezelőtt vásároltak meg".

A MÁV két éve nyilvános pályázaton adta el a tulajdonában álló ingatlanokat. Az Auchan szerint tette ezt annak ellenére, hogy az önkormányzat levélben kérte a MÁV Rt.-t, ne adja el a területet, mert a kerületi területrendezési terv értelmében oda utat kell építeni. Ez azért érdekes, mert az áruház azt állítja, a jelenlegi tulajdonosok az akkor kifizetett ár 15-szörösét kérik.

Mindenki a másikat hibáztatja

A MÁV azonban leszögezi, több ízben tárgyaltak az önkormányzattal, és azt a tájékoztatást kapták, hogy az építési tilalmin kívül más hivatalos kapcsolódás nincs a tulajdonos és az önkormányzat között, mert a fejlesztési tervek nagyon távoliak. "Sem a fővárosi, sem a kerületi önkormányzat nem kezdeményezte az ingatlanok megvásárlását, illetve kisajátítását" - nyilatkozták kérdésünkre az állami vállalat sajtóosztályán.

Csire János alpolgármester azonban erős csúsztatásnak nevezte, hogy konzultáltak volna az ingatlan eladásával kapcsolatban a MÁV Rt.-vel. A "távoli fejlesztési tervek" a fővárosi önkormányzatnál szerepeltek, a III. kerület azonban feltétlenül szükségesnek tartotta az áruház megnyitásához a környező utak felújítását, illetve kiszélesítését. Az önkormányzat egyébként semmilyen módon nem kíván beleszólni magáncégek közti vitába.

A területek új tulajdonosai fizetett hirdetésekben azt állítják, hogy az áruházlánc "a jogszabálysértésektől már nem zárkózik el". Szerintük az áruház nem nyithatja meg kapuit addig, míg valamennyi közlekedési létesítményt meg nem építik. Enélkül ugyanis nem kaphatnak használatbavételi engedélyt. A tulajdonosok állítják, többször kezdeményezték az áruházzal a megegyezést, de ők nem ültek tárgyalóasztalhoz. Juhász Imre korábban úgy nyilatkozott, ingatlanszakértői becslés alapján állapították meg az árakat. Az Auchan azonban más szakértőkre hivatkozva jóval kisebb árat ajánlott, így elmaradt a megegyezés.

A vita tehát nem csitul. A fővárosi önkormányzat megindította a kisajátítási eljárást, ami pontot tehet az ügy végére.