Emőke
-4 °C
9 °C

Sztrájk az Auchannál?

2006.04.25. 09:04
Lehet, hogy sztrájk lesz az Auchannál, mert a dolgozók magasabb béreket akarnak. A hiperlánc vezetése viszont azt mondja, a szakszervezet előbb szólt a sajtónak, mint nekik.

Sztrájkbizottság alakult az Auchan Magyarország hipermarketláncnál, hogy így kényszerítsük ki a bértárgyalást - mondta a Világgazdaságnak Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke. Jean-Paul Filliat, az Auchan vezérigazgatója viszont nem érti, miért történt már másodízben, hogy a sajtót előbb értesítette álláspontjáról a KASZ, mint a céget, noha mindig nyitottak a tárgyalásra.

Ezúttal a KASZ elnökére hivatkozó Magyar Nemzetben olvashatták azokat a követeléseket, amelyeket csak tegnap kaptak meg az érdekképviselettől. Sáling József ugyanakkor tagadta, hogy tájékoztatta volna a lapot.

Az ötezer fős cégnél az üzemi tanács 1999 óta működik, a 2003 végén megalakult szakszervezetnek 220 tagja van. A vezérigazgató elmondta: februárban kezdték a konzultációkat az érdekképviseletekkel, hogy eleget tegyenek a törvényi kötelezettségeknek.

Az üzemi tanács elfogadta az általános, 2,7 százalékos béremelést, ehhez további 10 százalék differenciált növelés járulhat. A nyereségnövekedés bizonyos részét visszaosztják, s támogatják a dolgozói részvényvásárlást is. A KASZ észrevételeire írásban foglalták össze ajánlatukat, de közel két hétig hiába várták a választ. Ehelyett sztrájkbizottság alakult.

Sáling József szerint a 10 százalékos béremelés csak 600 embert érintett, s az Auchan nem volt hajlandó javítani ajánlatain, ezért akár egy héten belül, az egyeztetések alatt is lehet törvényes figyelmeztető sztrájk. A KASZ elnöke szerint az Auchannál már tavaly is kisebb volt a béremelés a szakmai átlagnál, elismerte ugyanakkor, hogy a bérszint meghaladja az ágazatra jellemző értéket. A dolgozók hidegétkezési utalványokat is követelnek az áruházakban felszolgált 160 forintos menü helyett.