Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Kik lesznek az Audi-döntés nyertesei?

2006.11.09. 09:32
A tőzsdei társaságok közül több is jól jár azzal, hogy a kormány szerdán úgy döntött: leírhatók lesznek a szolidaritási adó alapjából a kutatás-fejlesztés költségei. A k+f kiadásokra vonatkozó enyhítés legnagyobb nyertese az erre a célra tavaly 5 millió eurót költő Graphisoft, de a gyógyszercégek és az MTelekom is a nyertesek listáján van.

Több tőzsdei társaságot is érdemben érinthet az a könnyítés, amit a kormány tegnap délután jelentett be. Az intézkedés szerint a szolidaritási adó alapja csökkenthető lesz a k+f kiadásokkal.

A tőzsdei cégek közül a Graphisoft SE örülhet legjobban annak, hogy egy tegnapi kormányközlemény szerint a szolidaritási adó alapja csökkenthető lesz a k+f kiadásokkal. A nyereséghez viszonyítva ugyanis a szoftvergyártó igen jelentős összeget fordít kutatás-fejlesztésre, dolgozóinak majdnem felét ezen a területen foglalkoztatja.

Ötmilliós eurós k+f számla

Tavaly 3,7 millió eurós adózás előtti nyereség mellett több mint 5 millió eurót fordított fejlesztésre, az idei első félévben pedig 3,9 millió euró adó előtti nyereséggel állt szemben a 2,7 millió euró kutatásra fordított összeg. Amennyiben tehát az Országgyűlés is elfogadja a kormány javaslatát (az eddigi verzió szerint ugyanis a "rendes" társasági nyereségadóval ellentétben az adó alapjának számításakor nem lehetett figyelembe venni ezeket a költségeket), úgy a Graphisoft az eredetileg 4 százalékban rögzített extrateher helyett kevesebb mint 2 százalékot lenne kénytelen nyereségéből az államkasszába átutalni.

A többi tőzsdei cég közül a Molt valószínűleg csekély mértékben, de kedvezően érinti a változás. A Magyar Telekom gazdálkodására viszont nincs érdemi hatással - tudtuk meg a távközlési cégnél. A Graphisoft mellett így a kutatásra ugyancsak jelentős összeget költő gyógyszercégeket érintheti kedvezően az intézkedés.

A Napi Gazdaság számításai szerint a Richternél 400, az Egisnél 130 millióval csökkenhet a szolidaritási adóteher az eredetileg várthoz képest. Ez azt jelenti, hogy a Richternél mintegy 0,8 százalékkal, az Egisnél pedig egy százalékkal kisebb eredménycsökkenéssel kell számolni a kormányzati intézkedések nyomán. Ezzel azonban még korántsem ért véget a gyógyszercégeket övező bizonytalanság, a gyógyszer-gazdaságossági törvény tárgyalásának egyhetes felfüggesztése - amelyet állítólag a gyógyszergyártókkal való egyeztetésre is felhasználnak - ugyanis még számos új elemmel gazdagíthatja az eddigi elképzeléseket.

A Népszabadság arról számolt be, hogy az egyik hazai gyártó javaslatára differenciálnák a cégek befizetési kötelezettségét, s nem forgalomarányosan, hanem a gyógyszer ára alapján állítanának föl különböző kategóriákat. Ez a verzió - amely az 5000 forint feletti szerekre írna elő nagyobb befizetési kötelezettséget - a generikus gyártók érdekeinek megfelelő elmozdulás lenne, feltehetőleg ennek is köszönhető a Richter és az Egis tegnapi kétszázalékos emelkedése.