Benedek
-4 °C
5 °C

Hatvanötmilliárd forintos győri Audi-beruházás

2003.07.16. 15:48
Akárcsak tavaly, idén is több mint negyedmilliárd eurót, azaz nagyjából 65 milliárd forintot költ győri fejlesztésekre az Audi. A német autógyártó a motorfejlesztésre helyezi a hangsúlyt. Ebben az évben várhatóan 1,3 millió motor készül az Audi győri gyárában, ez 270 millió eurós eredményt jelenthet.
Az Audi Hungaria Motor Kft. a tavalyihoz hasonló értékű, több mint 250 millió eurós (nagyjából 65 milliárd forintos) beruházást valósít meg az idén Győrött - jelentette be szerdán sajtótájékoztatón Jürgen Lunemann, a társaság ügyvezető igazgatója. Új gyáregység építését kezdik meg rövidesen, ahol a négyhengeres dízelmotorokhoz állítják majd elő a hajtókarokat, amelyekből az egy év múlva már működő üzemben naponta 12 ezer készül.

Megkétszereznék a motorfejlesztő kapacitásokat

A fejlesztés része annak a stratégiának, amelynek keretében a társaság növelni akarja a komplett motorpaletta gyártási mélységét, ami azt jelenti, hogy a motor főkomponenseit döntően maguk szándékozzák előállítani. Ezen túl beruházásokat hajtanak végre az új fejlesztésű hathengeres motorgeneráció gyártósoraiban, továbbá a nyolchengeres motorgeneráció bizonyos részegységeinek gyártásába is invesztálnak. Vizsgálják a műszaki fejlesztőközpont bővítésének lehetőségét. A bővítéssel meg lehetne kétszerezni a motorfejlesztő kapacitásokat - mondta.

Az ügyvezető igazgató a féléves eredményekről nem nyilatkozott, azt viszont elmondta, hogy az idén 270 millió eurós eredmény elérését irányozták elő, ami a tavalyihoz hasonló. Az idei motorgyártás meghaladja az 1,3 milliót; tavaly ennél kevesebb, egymillió 280 ezer motor készült Győrött.

Fontos a kiszámítható forintárfolyam

Az Audi TT sportautók - a Coupé és a Roadster - gyártása idén nem csökken a tavalyihoz képest, összességében azonban ebben az évben kevesebb személykocsi gördül le a sorokról, mivel az Audi A3-ast ez évben már nem szerelik Győrött. Magyarország legnagyobb exportőrének vezetője nagyobb körültekintést szorgalmazott a forintárfolyammal kapcsolatos kormányzati beavatkozások terén.

"Jól kiszámítható forintárfolyamra van szüksége az exportorientált cégeknek, amelyeknek forgalma euróban, költségeik azonban forintban jelentkeznek. A kiszámíthatóság azért is elengedhetetlen, hogy a vállalatok invesztíciójukat hosszútávon tervezhessék" - szögezte le. Az ügyvezető igazgató a magyarországi bérszínvonallal összefüggésben annak a véleményének adott hangot, hogy a munkaadók járulékos bérköltségeinek kellene csökkennie.

A németek szerint nem a bér, a bérköltség magas

Hozzátette: a bérszínvonalnak nem a környező országokéhoz kell igazodnia, hanem a magyarországi versenyképességhez kell orientálódni. Jürgen Lunemann közölte: a nyár végére készül el félmillió eurós költséggel Győrött a 280 személy befogadására alkalmas Audi Hungaria Fórum, amely helyet ad majd cégen belüli szemináriumoknak, tréningeknek, továbbá - a város lakói számára is nyilvános - kulturális rendezvényeknek, színházi előadásoknak, kiállításoknak.