Géza
-12 °C
-4 °C

Leállította győri fejlesztéseit az Audi

2006.10.20. 08:01
Felfüggesztette Győrben tervezett újabb fejlesztéseit az Audi - írja a Népszabadság. A cég más közép-európai országban keres új beruházásokra alkalmas telephelyeket, amit a most bevezetett magyar szolidaritási adóval magyaráz. A lap szerint az Audi és a kormány még tárgyal a további fejlesztés feltételeiről.

Az új motor- és járműipari projektekért hatalmas verseny alakult ki a német Audi konszern leányvállalatai között - nyilatkozta a Népszabadság tudósítójának Thomas Faustmann, a győri Audi ügyvezetője, aki szerint Magyarország ebben a küzdelemben gazdasági stabilitásával, munkakultúrájával, kiszámíthatóságával és a rugalmas munkaidő lehetőségével eddig nagyon jól szerepelt. A kedvező gazdasági keretfeltételeknek köszönhetően a Győrött ma már 5200 dolgozót foglalkoztató Audi eddig hárommilliárd eurót fektetett be Magyarországon - hangsúlyozta a cégvezető. Hozzátette: az Audi évente átlagosan 250 millió eurót költött Győrött az új fejlesztésekre.

A társaság anyacége ugyanakkor a napokban felfüggesztette a Győrbe tervezett újabb fejlesztéseit - erősítette meg az ügyvezető. Thomas Faustmann a döntés magyarázataként elmondta: az Audi Hungaria Motor Kft.-nek 2011-ig szóló adómentességet garantált Magyarország. Az újonnan bevezetett szolidaritási adó azonban a kormány jelenlegi álláspontja szerint a társaságot is érintené. Nem az összeg nagyságáról van szó, hanem arról, hogy komolyan vehető-e Magyarországon a kormány által írásban rögzített gazdasági keretfeltétel? - hangsúlyozta a cégvezető. Hosszú távú fejlesztési hajlandóságuk igazolására az ügyvezető kiemelte: hatszázezer négyzetméter területet vásároltak nemrég további győri terjeszkedésükhöz, újabb járműmodellek győri gyártása is felmerült. Annak ellenére itt szeretnének fejleszteni, hogy a nagyságrendben a győrihez mérhető lengyelországi Audi-motorgyárban 30 százalékkal, Kínában pedig még ennél is sokkal alacsonyabbak a bérek.

A különbséget termelékenységgel pótoljuk, de újabb külső pénzügyi terhekkel elveszíthetjük versenyképességünket a két említett gyárunkkal szemben - állította az ügyvezető a Népszabadságnak. Faustmann hangsúlyozta: minden más kérdésben kiváló a gyár és a magyar kormány kapcsolata, az adó ügyében azonban több tárgyalási forduló után sem jutottak egyezségre. Az igazgató nem tagadta: a konszern most más közép-európai országban keres telephelyet új projektjei megvalósításához, de tovább konzultál a magyar illetékessel is.

A gazdasági minisztériumban a lapot úgy tájékoztatták, hogy az Audi fejlesztésével kapcsolatban már hónapok óta folynak a tárgyalások, melyeknek csak egyik eleme a kifogásolt adó. A tárcánál bíznak abban, hogy a megbeszélések eredményre vezetnek, s a német konszern vezetése itt fogja megvalósítani a 160 milliárdos beruházását.