Bernadett
-2 °C
4 °C

Kibékült az Audi a kormánnyal

2006.11.10. 11:17
Az Audi folytatja beruházási programját, és megérti a magyar gazdasági helyzetet. A kormány elismerte, hogy nem tájékoztatták kellőképpen az Audit. Martin Winterkorn, az Audi elnöke és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök személyesen tárgyalt péntek reggel.

Az Audi várhatóan folytatja magyarországi beruházási programját - mondta Garamhegyi Ábel, a gazdasági tárca államtitkára Martin Winterkorn Audi-elnök és Gyurcsány Ferenc kormányfő megbeszélése után. Az államtitkár elismerte, "volt egyfajta megtorpanás, de nem igazán a pénzügyek, hanem a tájékoztatás tekintetében". Azt is hozzátette, hogy a választások körül nem tudtak pontos tájékoztatást adni mindig minden elképzelés hátteréről, ám ezeket mostanra tisztázták.

Megértőek egymással

Az Audi AG igazgatótanácsának elnöke, Martin Winterkorn biztosította a miniszterelnököt, hogy megértik a magyar gazdasági helyzetet, az üzleti környezet változását, azt összességében elfogadhatónak ítélik. "Minden reményünk megvan arra, hogy a beruházási programot végre fogják hajtani, és elfogadják a kormány által kínált támogatási ajánlatot" - tette hozzá a GKM államtitkára. A kormány szerdán döntött arról, hogy a szolidaritási adó alapjából levonható a kutatás-fejlesztésre fordított összeg, és az így csökkentett nyereségalap után kell 2007-ben megfizetni a 4 százalékos szolidaritási adót. Az előzetes számítások szerint a kormány által javasolt és a jövő évi költségvetéshez kapcsolódóan az Országgyűlés elé kerülő javaslat ötmilliárd forint adókedvezményt jelent a vállalkozásoknak, és ugyanennyi adókiesést a költségvetésnek.

Az Audi igen határozottan lobbizott a kormánynál. A cég október közepén jelentette be, hogy felfüggeszti Győrben tervezett fejlesztéseit. Akkor azt közölte, hogy más közép-kelet-európai országban keres alkalmas telephelyet. Az Audi nem feltétlenül az összeg nagyságát tartotta problémásnak, hanem azt vetette fel, hogy komolyan vehető-e Magyarországon a kormány által írásban közölt gazdasági keretfeltétel.

Hosszú távú befektetések

Jochen Heizmann, az Audi AG igazgatótanácsának tagja, a győri Audi felügyelőbizottságának elnöke egy héttel ezelőtt vetette fel, hogy a szeptember 1-jétől bevezetett 4 százalékos szolidaritási adó alapját csökkenteni kellene az éves k+f beruházási értékkel. Heizmann azért javasolta ezt a megoldást, mert így az Audi eltekintene attól, hogy az új adó bevezetése miatt felfüggessze magyarországi beruházási programját. Arra a kérdésre, hogy a kieső ötmilliárd forintot honnan pótolná a kormány, Garamhegyi Ábel azt mondta: az elmaradt bevételt ellensúlyozhatja a GDP-növekedés, de hogy mi lesz a konkrét forrása, még nem tudni.

Az államtitkár szavai szerint ez hosszú távú befektetés, de remélik, hogy középtávon is megtérül. Abban bíznak, hogy ez az ajánlat élénkítő hatással lesz a gazdaságra. Az ajánlattal nő a kutatás-fejlesztésre fordított összeg, ami több magas jövedelmű foglalkoztatottat jelent.

A második legnagyobb

Az Audi Hungaria Motor Kft. a második legnagyobb magyarországi termelő vállalkozás, mintegy ötezer dolgozót foglalkoztat. Tavalyi árbevétele meghaladta az ezermilliárd forintot, és idei első féléves árbevétele 2,45 milliárd euró volt, ami 260 forintos árfolyam mellett 637 milliárd forintnak felel meg, így éves árbevétele várhatóan meghaladja az 1200 milliárd forintot. A társaság nyeresége a cég kommunikációs vezetőjének közlése szerint közel 300 millió euró.

Az Audi Hungaria Motor Kft. 2010-ig Magyarországon egymilliárd euró összegű beruházásra készült, ebből a jövő évre 200-250 millió euró jutna. Eddig hárommilliárd eurót fektettek be Magyarországon, évente átlagosn 250 millió eurót költöttek fejlesztésekre. A cég 5200 dolgozót foglalkoztat.

A Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetsége közben kifogásolta, hogy a kormány megint a multinacionális vállalkozásoknak ad kedvezményt. Szerintük a magyar munkavállalók 60-70 százalékát foglalkoztató kis- és közepes vállalkozásoknak nem jelent előnyt a döntés. A kieső ötmilliárd forintot pedig valószínűleg azokkal fizettetik meg, akik nincsenek a kedvezményezetti körben.