József, Bánk
-6 °C
0 °C

A következő kormány nevében ígért Gyurcsány

2005.06.14. 10:09
A jövő évi választások után hivatalba lépő kormány nevében vállalta Gyurcsány Ferenc a nyár végén kifizetendő egyszeri, ötezer forintos családtámogatást. A kormányfő ugyanis kedden bejelentette: amikor azt mondta: "adunk egy ötezer forintos támogatást", 2006 nyár végére gondolt.
A miniszterelnök hétfői parlamenti felszólalásában közölte: "akik korábban rendszeres gyermekvédelmi támogatást kaptak..., adunk ebben a körben nyár végén, valamikor augusztusban, szeptemberben egy ötezer forintos további egyszeri támogatást". Az idézett mondatot, mivel abban nem volt megjelölve év, úgy lehetett érteni, hogy - mivel még csak június van - idén augusztusban vagy szeptemberben.

Ezt az értelmezést támasztotta alá az, hogy jövő tavasszal országgyűlési választások lesznek. Nyerje azt bármelyik párt, nyár elejére formálisan mindenképpen új kormány alakul. Mivel a miniszterelnök többes szám első személyben beszélt, az ember óhatatlanul arra gondolt, hogy még erre, a 2006 nyaráig hivatalban lévő kormányra gondolt.

Félreértették őt

A kormányfő ugyanakkor a közszolgálati rádióban kedd reggel adott interjúban közölte: több híradás pontatlanul idézte őt, mert az iskolakezdés idejére tervezett, egyszeri, ötezer forintos támogatás nem idén, hanem csak jövőre lép életbe. Gyurcsány Ferenc egyben megerősítette azt a hétfői bejelentését, miszerint a kormány három ponton módosítja száz lépés program családtámogatásokról szóló, korábban nyilvánosságra hozott lépéseit.

László Boglár kormányszóvivő az Index kérdésére közölte: a családtámogatási rendszerben bejelentett változások 2006. január elsejétől lépnek életbe. Így természetesnek nevezte, hogy amikor ezzel kapcsolatban a miniszterelnök augusztusi, szeptemberi intézkedésről beszél, akkor 2006. augusztusára, szeptemberére gondol. Mint fogalmazott, a száz lépést ismertető rendezvények tapasztalatai alapján döntöttek egyes, korábban bejelentett lépések módosításáról.

Ilyen változás az ötezer forintos egyszeri támogatás mellett az, hogy a három- és többgyermekesek által igénybe vehető adókedvezmény jövedelmi határa a korábban közöltnél magasabb lesz. Eredetileg úgy tervezték, hogy ez az összeg havi 280 000 forintos jövedelemig 4000 forint lesz, 280 000 és 330 000 forint között ez az összeg csökkenni fog, 330 000 forint fölött pedig nulla lesz. Ezzel szemben Gyurcsány Ferenc hétfőn azt közölte: a családi adókedvezmény igénybe vételi lehetőségét felemelnék hatmillió forintra, amely a határ háromnál több gyermek esetén gyermekenként fél-fél millió forinttal növekedne nyolc millió forintig.