Piroska
-2 °C
5 °C

Csökkenhet az autóhitelek kamata?

2005.02.16. 09:21
A Világgazdaság szerint az autófinanszírozási piacon vége az aranykornak, az évente 15-20 százalékkal növekvő újautó-eladásoknak. Az idén akár tíz százalékkal is visszaeshetnek az újautó-eladások.
A tavalyi év vízválasztónak bizonyult, a stagnálás jelei megmutatkoztak az újautó-eladások piacán – írta a Világgazdaság. A márkaforgalmazók és finanszírozók a jövőben már nem támaszkodhatnak a jelentős bővülésből adódó növekedésre, egymástól kell piacot hódítaniuk, ha piaci részesedésüket növelni kívánják – hangsúlyozta Nagy László, a piacvezető CIB Lízing Csoport üzletágvezetője. Az importőri előrejelzések szerint akár tíz százalékkal is visszaeshetnek az újautó-eladások – mondta Majkut József, a K&H Lízingcsoport személygépjárműfinanszírozási üzletág-igazgatója.

A piaci szereplők szerint a lassabban bővülő eladások miatt ádáz konkurenciaharc várható – írta a Világgazdaság. Az autófinanszírozáson elérhető haszon drasztikusan lecsökkent az elmúlt években, a várható veszteségek pedig jelentősen nőttek. A verseny továbbra is az árazás terén érhető majd tetten, mivel az ügyfelek számára változatlanul ez az elsődleges szempont.

Ugyanakkor egyre többen vélik úgy, hogy a finanszírozási verseny nem csupán az árazásban, hanem a kínált konstrukciók, termékek rugalmasságában, illetve mindenekelőtt a nyújtott szolgáltatások terén válik minden eddiginél intenzívebbé. Azoknál az ügyfeleknél, akik második, harmadik autóhitelüket veszik fel és törlesztik vissza, ez a szempont talán hangsúlyosabb.