Piroska
3 °C
3 °C

A háztartások harmadának van autója

2002.01.05. 09:36
A magyar háztartások 35,7 százalékának van autója, ezek kora átlagosan 11,7 év - derül ki a TNS Modus felméréséből. Ladából van a legtöbb, az újautó-vásárlásoknál a Suzuki és az Opel vezeti a rangsort.
A 7.500 háztartás megkérdezésével 2001. októberében elkészített összegzés szerint a magyarországi gépkocsipark 68 százaléka használtan került a jelenlegi tulajdonosok birtokába, 32 százaléka pedig újonnan. A használatban lévő autók 42 százaléka a volt szocialista típusok valamelyike, a "nyugati" autók aránya 58 százalék. Amíg az előbbiek átlagéletkora 15,5 év, addig az utóbbiaké 8,9 év.

Ladából van a legtöbb

A gépkocsi-állomány márka szerinti rangsorát a Lada vezeti. A listán az Opel, a Trabant, a Skoda, a Wartburg, a Suzuki, a Volkswagen, a Ford, a Fiat, a Peugeot, a Polski Fiat, a Renault és a Zastava következik, a sort pedig a Citroen, a Mitsubishi, a Daewoo, a Nissan, a Mazda, a Seat, az Audi, valamint a Honda zárja.

A diplomások vezetnek a legtöbbet

Az autóval rendelkezőket vizsgálva a TNS Modus felmérése megállapítja, hogy a gépkocsi-használat a vásárlóerőn kívül leginkább az iskolai végzettséggel függ össze. Amíg a diplomások háztartásainak 70 százaléka autózik, addig a nyolc osztályt végzettek között csupán 14 százalékos az autót használók aránya.

Átlag fölöttiek a Nyugat- és Közép Dunántúlon élő, valamint a nagyvárosi és kisvárosi háztartások autóhasználati mutatói, ellenben az észak-alföldi háztartásoknak, a fővárosiaknak és a falusiaknak az átlagosnál kevesebbszer van módjuk autóba szállni.

A háztartások 13 százaléka tervez vásárlást

A felmérés kitér az autópiac várható alakulására is. A TNS Modus szerint a magyar háztartások 12,7 százaléka fontolgatja, hogy az elkövetkező két éven belül gépkocsit vásárol. Közülük mintegy 60 százalék venne használt, 40 százalék pedig új autót.

Az újautó-vásárlásoknál a rangsort a Suzuki és az Opel vezeti, de sokan tervezik, hogy Peugeot, Ford vagy éppen Skoda márkájú járművet szereznek be. A használt autókat tekintve az Opel, a Suzuki és a Volkswagen a legkeresettebb márka.

Az autóvásárlásoknál a legjelentősebb keresletet a felső rétegek és a fiatalabb korosztályok képezik, őket a diplomás háztartásfővel rendelkező családok követik, és átlag feletti a vásárlókedv a Nyugat-Dunántúlon élőknél is - áll a felmérésben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!