Olcsóbb lesz a külföldi használt autó

2003.03.14. 11:13
Az EU-csatlakozás után érdemes lesz külföldről használt autót behozni, mivel az eladó országának áfakulcsával kell adózni, márpedig a legtöbb uniós ország a magyarországi 25 százaléknál alacsonyabb forgalmi adót vet ki a gépkocsikra.
A Magyarországra behozott új gépkocsik esetében viszont nem várható ilyen megtakarítás, más, külföldön vásárolt termékektől eltérően ugyanis az új autók után a 25 százalékos magyar áfát kell megfizetni.

Öt százalék a gyógyszerekre

Számos uniós országban a gyógyszerek és a gyermekholmik áfája is nulla százalék, a magyar költségvetés ezt nem engedheti meg magának, ezért a nulla százalékos kulcsot a gyógyszerek és a tankönyvek esetében is az EU-ban általánosan előírt minimális 5 százalékos szintre kell emelni.

Magyarországon a gyógyszerek 80 százaléka átlagosan 80 százalékos támogatásban részesül, a 20 milliárd forint többlet-áfabevétel 64 százalékát tehát azonnal visszakapja az OEP - mondta Pénzeli Márta, a Pénzügyminisztérium főosztályvezetője.

A külföldi kamatról értesítik az APEH-et

A csatlakozás után a külföldön elhelyezett betétek után kapott kamatokról a külföldi bank értesíti az adott ország adóhatóságát, amely a magyar adóhivatallal tudatja az adózó kamatbevételének összegét. Ugyanez történik a külföldiek által Magyarországon elhelyezett betétek kamataival is. Ez alól csak Ausztria, Luxemburg és Belgium kivétel, amelyek a kamatjövedelemre fokozatosan növekvő mértékű forrásadót vetnek ki, aminek egy részét a helyi adóhatóság átutalja Magyarországra, és azt a magyar adóbevallásban lehet majd visszaigényelni - mondta Kurucz-Váradi Károly, a személyi jövedelemadó főosztály vezetője.  • Hírek
  • Hírek