Tamás
-7 °C
8 °C

Luxusautókat vesz az állam

2003.05.27. 13:44
A négyszáz darab felső-közép és 10 darab felső kategóriás személygépkocsi szállítására kiírt központosított közbeszerzési eljárásban nyertes ajánlatok révén összesen 38 százalékos kedvezményt ért el Miniszterelnökség Közbeszerzési és Gazdasági Igazgatósága (MKGI).
Az igazgatóság közleménye szerint középkategóriában a Ford Mondeo Ambiente 2.0 TDCi két különböző változata és az Audi A6 V6 TDI 2.5, illetve a BMW 530d autótípussal nyertek a pályázók, míg a felső kategória nyertese BMW 730dA típussal pályázott. Az MKGI a 2000-ben megkötött keretszerződés teljesülését követően az 1100 költségvetési intézmény és a keretszerződéshez önként csatlakozó költségvetési szerv beszerzési lehetőségeinek biztosítására írta ki az új, nyílt központosított közbeszerzési eljárást, közölte az MTI.

Hat ajánlattevő

Az ajánlati dokumentációt 11 cég vásárolta meg és a határidőig 6 ajánlattevő nyújtotta be a pályázatát. Az 53 értékelési szempontot tartalmazó bírálati rendszerben az ár mellett a gépjárművek üzemeltetési költségei, műszaki, biztonsági és környezetvédelmi paraméterei, valamint a rendelkezésre álló garanciális és szervizelési feltételek is szerepeltek.

38 százalékos kedvezmény

A keddi eredményhirdetést követően a személygépkocsik 7-es kategóriában mindkét részteljesítésben a Ford Motor Hungária Kft. nyerte el a szállítás lehetőségét. A 8-as kategória egyik részteljesítésének nyertese a Porsche Hungaria Kft., a másik a Wallis Motor Kft., s ez utóbbi cég nyerte el a felső kategóriás szállítás jogát is.

A listaárhoz képest a megajánlott kedvezmények mértéke a 7-es kategória esetében 31,09, a 8-as kategóriában 39, illetve 42,21, a 9-es kategóriában, pedig 43,42 százalék volt. Az elért kedvezmények átlagos 38 százalékos mértéke jelentősen meghaladja, a 2000. évi eljárásban elért átlagos 25 százalékot.

1,2 milliárd forintos megtakarítás

A közlemény szerint az első helyezést elért gépkocsik ajánlati árai nem érik el a korábbi keretszerződés alapján az azonos kategóriában vásárolt, akkori nyertes típus beszerzési árait. Valamennyi értékelt kategóriában a listaár szerinti 3,5 milliárd forint értékű kiadáshoz képest a jelen közbeszerzési eljárás mintegy 1,2 milliárd forintos megtakarítást eredményez a költségvetés számára.

Matizok és Xsarák

A közbeszerzés első lépcsőjében 1510 különböző kategóriájú autót vásárolt az állam a közintézményeknek. Schaffer István, a Miniszterelnökség Közbeszerzési és Gazdasági Igazgatóságának vezetője az Indexet arról tájékoztatta: központosított eljárás keretében 17 százalékos kedvezménnyel 180 Daewoo Matizt, 400 Citroën Xsarát, amelyre 15 százalék kedvezményt kaptak, ugyanekkora könnyebbséggel 240 darab Opel Astrát, 300 darab Toyota Corollát és ugyanennyi Skoda Octaviát vásároltak, utóbbiakat 8 és 24 százalék kedvezménnyel.