Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Megsemmisített állami gépkocsivásárlás

2003.07.10. 10:07
A Közbeszerzési Döntőbizottság részben megsemmisítette az Miniszterelnökség közbeszerzési igazgatósága által júniusban hozott gépjármű-beszerzési döntést. Ez 4,8 milliárd forint összértékű személy- és tehergépkocsi beszerzésére vonatkozott. A megsemmisítést három kategóriában rendelték el, azokban, amelyekben az eljárásból kizárt Summit Motors Hungary is indult. A döntés nyomán lehetővé válik, hogy az állam kétszázmillió forinttal olcsóbban vásároljon autót.
A Közbeszerzési Döntőbizottság (KDb) elnöke, Deli Betty, az MTI-nek elmondta: a Summit Motors Hungary június 11-én indított jogorvoslati eljárást a döntőbizottságnál, mivel véleményük szerint az MKGI jogtalanul zárta ki a társaságot a közbeszerzési eljárásból.

Jogszabálysértő volt a miniszterelnökségi eljárás

A KDb elnöke tájékoztatása szerint a döntőbizottság mostani határozata megállapította, hogy a közbeszerzési törvény alapján jogszabálysértés történt. Sérült ugyanis az ajánlatadók közötti esélyegyenlőség elve azzal, hogy a Summit nem kapta meg azt a faxértesítést, amelyben az MKGI a megajánlott autók bemutatását kérte, így nem tudta járműveit bemutatni.

Deli Betty hozzátette: ezért a KDb megsemmisítette az ajánlatkérő döntését azokban a részteljesítésekben, amelyekben a Summit is pályázott. Így a 2/a alsóközépkategóriás részteljesítésben, ami háromszáz darab, 980,2 millió forint összértékű autóra vonatkozott, továbbá a 2/b alsóközépkategóriás részteljesítésben, ami 327 millió forint értékű beszerzés, valamint a 4/a középkategóriás részteljesítésben, amely összesen 783 millió forintos megrendelés a győztesnek.

Úgy kétszázmillióval többe került volna

Korábban már hírt adtunk arról, hogy az állam kétszázmillióval drágábban venne autót, mivel egy formai hiba miatt kizárták a későbbi győztesnél olcsóbb ajánlatot benyújtó Summitot. A Summit több kategóriában indult, de a cég illetékesei szerint csak egyben, az alsó-középkategóriában volt esélyük.

Ebben - amint az a tenderbontáskor kiderült - egyenként majdnem egymillió forinttal adott olcsóbb ajánlatot a pályázatban előírt feltételeket teljesítő kétszáz Nissan Almera szállítására, mint a nyertesként kihirdetett székesfehérvári Toyota-márkakereskedő, a Strasszer AutoSystem Kft., amely a Corollával pályázott.

Újraértékelik vagy újra kiírják a pályázatot

Az MKGI korábban azt közölte, hogy a rendelkezésére álló dokumentumok szerint a május 7-i bemutatóra szóló felkérést május 5-én mind a 11 ajánlattevő részére telefaxon továbbította, amelyet az érintettek faxgépei visszaigazoltak. Ennek ellenére a bemutatón a Summit nem jelent meg autóival, ezért az MKGI a közbeszerzési törvény és a pályázati felhívás előírásait követve érvénytelennek nyilvánította a pályázatot.

Az MKGI a 2003. június 4-i Közbeszerzési Értesítőben tette közzé a 4,8 milliárd forint összértékű, 1510 darab alsó- és középkategóriás személygépkocsi, valamint áruszállító tehergépkocsi beszerzésére kiírt nyílt közbeszerzési tender végeredményét, amelyet hat részteljesítésben hirdetett meg. Az eredeti győztes az Opel Southeast Europe Kft., a Citroen Hungária Kft., a Strasszer AutoSystem Kft., valamint a Porsche Hungária lett.

A Közbeszerzési Döntőbizottság határozata azonban új helyzetet teremtett. A hat kategóriából ugyanis háromban is megsemmisítette az eredményt. Deli Betty a távirati irodának elmondta, hogy a KDb döntése szerint az MKGI-nek vagy újra kell értékelnie az adott járműkategóriák pályázatait, vagy pedig új közbeszerzési eljárást kell kiírnia.