Anna, Anikó, Panka
21 °C
34 °C

Kiváló évet zárnak az autókereskedők

2003.10.08. 09:26
Az első kilenc hónapban tovább nőtt az új autók iránti kereslet, Skodákból például már többet adtak el, mint tavaly, Suzukiért pedig lehet, hogy sorba kell majd állni.
A Magyar Suzuki Rt. esztergomi gyárának teljesítménye szabhat gátat a piaci igények teljesítésének. A cég az idei évben 34-36 ezer autó eladásával számolt a belföldi piacon, de már az első kilenc hónapban több mint 31 ezer személyautót értékesített - mondta a Napi Gazdaságnak Tihanyi Tamás, a Magyar Suzuki Rt. szóvivője (tavaly 26 346 Suzukit adtak el Magyarországon). Az idei eladási listán eddig 12 342 darabbal továbbra is a Swift a vezető modell, több mint 9 ezer fogyott az Ignisből és 8234-et adtak el a Wagon R+-ból. Az utolsó negyedévben előállhat az az egykori helyzet, hogy a vevők sorban állnak az áhított autóért. A Suzuki az első félév végéig 22 068 kocsit értékesített, míg tavaly ugyaneddig 16 714-et.

Harmincezer Opelt értékesítenének

Az Opelnél azon dolgoznak, hogy éves szinten is megtartsák a személy- és kishaszonjármű-piacon január-szeptember között elért 12,64 százalékos részesedésüket - mondta Wolf Károly, az Opel Southeast Europe értékesítési igazgatója. A márka autóiból az első kilenc hónapban 21 075 darabot adtak el (amiből 1193 volt a 3,5 tonna alatti önsúlyú kishaszonjármű), s éves szinten 30 ezer értékesítésével számolnak. Tavaly összesen 25 325 Opel kelt el Magyarországon, az első háromnegyed évben 18 262.

Még mindig kelendő a Thalia

A tavalyi eladásai alapján 2002-ben harmadik helyen végzett Renault Hungária Kft. az idei első kilenc hónapban 13 972 új személyautót értékesített, ami mintegy 14,3 százalékos növekedés a megelőző év ugyanezen időszakának adatához képest - mondta Lóczki János marketingkoordinátor. Az eddigi adatokból megállapítható, hogy még mindig kelendő az itthon mintegy két évvel ezelőtt piacra dobott Thalia, amely tavaly és az azt megelőző évben is az összértékesítés harmadát adta. Idén eddig 4500 Renault Thalia kelt el, csaknem 830-cal több, mint a tavalyi hasonló időszakban. Emellett növekszik az új Megane-ok eladása, különösen nagy a kereslet a szeptember elejétől kapható Megane Grandtour (kombi) és az egyterű Megane Scenic iránt. Korábbi információnk szerint idén 21-22 ezer új Renault eladásával számol a márkaimportőr.

Ötven százalékkal javított a Skoda

Már szeptember végére meghaladta a tavalyi egész évi összértékesítését a Porsche Hungaria Skoda-üzletágának teljesítménye. Eddig 11 461 új autót adtak el, amelyeknek több mint fele a Fabia volt. A divízió mind az első negyedévi, mind az első félévi adatokat tekintve csaknem 50 százalékkal javította teljesítményét a megelőző év hasonló időszakaihoz képest. Az ősz elején rendelkezésére álló megrendelések alapján a 15,5 ezer darabot is meghaladhatja az éves forgalom - tette hozzá Méhn Imre márkaigazgató.