Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Tévéreklámmal nem lehet autót eladni?

2003.10.16. 12:50
A Cap Gemini Ernst & Young felmérése szerint a tévéreklámok alig befolyásolják az autóvásárlásra készülők döntéseit, közölte az AdAge.com.
A felmérés során hétszáz amerikai vásárlót kérdeztek meg. Mint kiderült, a tévéreklámok a válaszadók tizenhét százalékánál bizonyult hatásosnak. Ennél jobban szerepeltek az internetes reklámok (huszonhat százalék), és a postaládában talált prospektusok (48 százalék). Leghatékonyabbnak ez élőszó bizonyult, ez a vevők 71 százalékánál hat.

"Úgy gondoljuk, hogy a gyártók és a forgalmazók kidobják a pénzüket a tévéreklámokkal. Persze nem kell teljesen beszüntetni ezeket, de nem ártana átszervezni a reklámköltségvetést" - mondta Mike Wujciak, a Cap Gemini alelnöke. Wujciak szerint az online kampányok gyorsabban összeállíthatók, é s az eredmények is könnyebben elemezhetők. (2002-ben az amerikai autógyárak és forgalmazók 18,4 milliárd dollárt költenek reklámra.)

Nem mindenki ért egyet

Jim Sanfilippo, az Omnicom Group autós részlegének alelnöke, a KIA Motors America volt alelnöke nem bízik a felmérés eredményeiben. Szerinte a tévés reklám még mindig hatékony, és komoly bevételt hoz a gyáraknak. Hasonló véleményen van Mike Palmgren, a BMW észak-amerikai reklámtevékenységét intéző Optimedia International igazgatója. Palmgren szerint a tévéreklámok gyorsan elérik a vásárlókat, és így lehet legjobban felhívni a figyelmet egy-egy új modellre. Az Optimedia Nissannal foglalkozó igazgatója szerint a tévéreklám jó kiindulópont, amit látva a vásárló tovább kutathat a bemutatott termék után például az interneten.