Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Húsz százalékkal nőhet az új autók forgalma

2003.10.21. 16:22
Az idén az első negyedévben 25 százalékkal nőtt Magyarországon az új személygépkocsik értékesítése, és az év egészében várhatóan 20 százalék körül bővül - áll a GKI Gazdaságkutató Rt.-nek a Wallis Autó Holding Rt.-vel készített felmérésében.
Az idén az első hat hónapban több mint 101 ezer új személygépkocsi került forgalomba, számuk az év egészében várhatóan meghaladja a 200 ezret. A felmérés szerint a növekedést az erős forint és a reálbérek magas szintje tartotta fenn. Hozzáteszik: bár a tartós fogyasztási cikkek ára az első fél évben csökkent az előző évhez képest, az új személygépkocsik nem lettek olcsóbbak, áruk összességében nem változott.

Az ár marad

A kutatók szerint a fogyasztás jövőre várhatóan 2 százalékkal, az ideinél alacsonyabb ütemben bővül, ami az új személygépkocsik értékesítési dinamikáját fékezi. Ez leginkább 2004 első hónapjaiban lesz érzékelhető. A várakozások szerint az új személygépkocsik ára még hónapokig változatlan marad annak ellenére, hogy a forintárfolyam az őszre várhatóan stabilizálódik.

Az idén a harmadik negyedévre vonatkozó, a lakosság gépkocsi-vásárlási terveit jelző index rég nem látott szintre csökkent. Ebben a negyedévben a háztartásoknak csak 1,3 százaléka, 48 ezer gondolja úgy, hogy egy éven belül nagy valószínűséggel személygépkocsit vásárol. A háztartások további 4 százaléka potenciális vevőnek számít. A harmadik negyedévben várhatóan 52 ezer új személygépkocsit értékesítenek a kereskedők. Ez a megelőző év azonos időszakához képest 21 százalékos növekedést jelent, ami alacsonyabb, mint a megelőző negyedévekben, ám továbbra is magas. A felmérés szerint a negyedik negyedévben tovább mérséklődik az új személygépkocsik iránti kereslet.