16:00, December 04.
Franciaország 0
Lengyelország 0
al-Tumama Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 04.
Anglia 0
Szenegál 0

Újból szigorítják a használt autók importját

2002.12.02. 11:51
Várhatóan a jövő évtől már nem lehet behozni az országba hét évesnél öregebb járműveket. Az utóbbi időben megugrott a matuzsálemi korú gépkocsik importja, ez teszi szükségessé a szigorítást. Ma a személyautók átlagéletkora megközelíti a 12 évet - írja hétfői számában a Világgazdaság.
Várhatóan már jövőre szigorodnak a gépkocsi-behozatal szabályai - tudta meg a Világgazdaság. A tervek szerint maximum hétéves használt autót lehet behozni és forgalomba helyezni. A 2000 januárjától érvényes jogszabályi könnyítések (ekkor oldották fel az autók magánimportjában a négyéves korhatárt) káros hatásokkal is járta: egyre több öreg kocsi kerül forgalomba, egyre kevésbé korszerű a hazai járműpark.

Az idén mostanáig már több mint 77 ezer használt autót hoztak be magánemberek és kereskedők, jóval többet a tavalyi 65 ezernél. Az év vége felé tovább emelkedett a forgalom, napi 500 kocsit mutatnak be a vámhivatalban. Jellemzően ezek csaknem 90 százalékát 1991-1992-ben gyártották.

Hét év lenne a felső határ

A kedvezőtlen tapasztalatok hatására elkészített jogszabálytervezet a hazai járműállomány műszaki színvonalának és elöregedési ütemének romlását állítaná meg. Az előterjesztők az eddigi egyeztetések alapján azt tartanák elfogadhatónak, hogy hétévesnél idősebb használt gépkocsi - közlekedésbiztonsági, környezetvédelmi szempontok miatt - ne kerüljön be az országba. A Világgazdaság információja szerint az anyag hamarosan a kormány elé kerül.  • Hírek
  • Hírek