Olivér
4 °C
8 °C

Újból szigorítják a használt autók importját

2002.12.02. 11:51
Várhatóan a jövő évtől már nem lehet behozni az országba hét évesnél öregebb járműveket. Az utóbbi időben megugrott a matuzsálemi korú gépkocsik importja, ez teszi szükségessé a szigorítást. Ma a személyautók átlagéletkora megközelíti a 12 évet - írja hétfői számában a Világgazdaság.
Várhatóan már jövőre szigorodnak a gépkocsi-behozatal szabályai - tudta meg a Világgazdaság. A tervek szerint maximum hétéves használt autót lehet behozni és forgalomba helyezni. A 2000 januárjától érvényes jogszabályi könnyítések (ekkor oldották fel az autók magánimportjában a négyéves korhatárt) káros hatásokkal is járta: egyre több öreg kocsi kerül forgalomba, egyre kevésbé korszerű a hazai járműpark.

Az idén mostanáig már több mint 77 ezer használt autót hoztak be magánemberek és kereskedők, jóval többet a tavalyi 65 ezernél. Az év vége felé tovább emelkedett a forgalom, napi 500 kocsit mutatnak be a vámhivatalban. Jellemzően ezek csaknem 90 százalékát 1991-1992-ben gyártották.

Hét év lenne a felső határ

A kedvezőtlen tapasztalatok hatására elkészített jogszabálytervezet a hazai járműállomány műszaki színvonalának és elöregedési ütemének romlását állítaná meg. Az előterjesztők az eddigi egyeztetések alapján azt tartanák elfogadhatónak, hogy hétévesnél idősebb használt gépkocsi - közlekedésbiztonsági, környezetvédelmi szempontok miatt - ne kerüljön be az országba. A Világgazdaság információja szerint az anyag hamarosan a kormány elé kerül.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?