Eleonóra
-1 °C
2 °C

Nincs felelős a privatizációs buktáért

2005.09.28. 11:12
Kapcsolódók (6)
Az ÁPV Rt. még az idén szeretné eladni a Budapest Airport Rt-t, de a privatizáció mikéntjéről és ezzel összefüggésben várható idejéről az igazgatóságnak kell döntenie, azt követően, hogy megismerték a bíróság ítéletének írásos indoklását. Az azonban már most biztos: az első eladási kísérlet váratlan kudarca miatt sehol nem keresnek felelősöket.
Az ÁPV szándékai nem változtak: az idei évre elfogadott privatizációs menetrendnek megfelelően az idén szeretnék lezárni a ferihegyi repülőtér használati jogainak magánosítását - mondta az Indexnek Oravezc Péter. A szóvivő szerint azt egyelőre nem lehet megmondani, hogy ez ténylegesen sikerül-e: a menetrend addig világos, hogy meg kell várni a bíróság ítéletének írásba foglalt indoklását (ezt a bíróság a múlt csütörtökön meghozott végzés kihirdetésekor nyolc napon belül ígérte elkészíteni), ezen dokumentumban foglaltak értékelése, mérlegelése után dönthet a privatizációs szervezet igazgatósága arról, milyen módon folytatódik az eladás.

Kihasználhatják-e a vevők a szorult helyzetet?

A tét nem kicsi: bár a bíróság által érvénytelennek minősített pályázat első fordulójában érkezett legjobb 390 milliárd forintos ajánlat realizálása esetén is csak az összeg egy kisebb része szolgálná a költségvetési hiány enyhítését, a kormánynak a jelenlegi helyzetben alighanem minden fillér számít. Ugyanakkor ahhoz, hogy a befolyt összegről érdemben rendelkezni, számolni tudjanak a jövő évi költségvetésben, nem csak annak érkezésének idejéről, hanem pontos összegéről is tudni kéne. Egyáltalán nem biztos ráadásul, hogy a történteket követően sikerül hasonló összeget elérni egy új eljárásban: Oravezc Péter szerint a befektetők folyamatosan tájékoztatatást kaptak mind a perről, mind pedig annak eredményéről és következményeiről, egyelőre semmiféle arra utaló jelzés nem érkezett az ÁPV-hez, mely a potenciális befektetők érdeklődésének lanyhulására utalna.

Szakértők ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet: amennyiben az ÁPV Rt kifelé is érezhető nyomás alatt, a tranzakció mielőbbi lezárásának szándékával ír ki - esetleg tárgyalásos - új eljárást, könnyen előfordulhat, hogy a befektetők kihasználják a lehetőséget, és csökkentik a felajánlott árat. Tény ugyanakkor az is, hogy az érvénytelen pályázat első fordulójában ismerté vált ajánlatok önmagukban is árfelhajtó hatással bírhatnak, függetlenül attól, hogy új eljárás lesz.

Nincs felelőskeresés

Sem az ÁPV-nél, sem a BA-nál nincs belső vizsgálat, nem keresünk felelőst az előző pályázat érvénytelenítése miatt, mivel nem történt hiba - mondta Oravecz Péter. Tájékoztatása szerint az ÁPV korábban is, és most is a privatizációs törvény előírásai szerint járt el, az üzemi tanács a munka törvénykönyve egy paragrafusára hivatkozva a BA-t támadva fordult bírósághoz: a szóvivő szerint az ügynek ez a vonulata csak részben új, korábban hasonló jogvitákban a bíróságok a vállalat álláspontját osztották, ezért is voltak biztosak abban, hogy ezúttal sem lesz akadálya a magánosításnak.