Illés
17 °C
28 °C

Csányi és Leisztinger Bábolnára menne?

2008.03.12. 09:36
Fizetésképtelenné nyilvánította magát, és elkezdte saját felszámolását a Bábolna Zrt. A cég ötezer hektáros földjeiért Csányi Sándor és a Leisztinger Tamáshoz köthető Forrás Nyrt. is ringbe szállhít, írja a Népszabadság.

Titkos megbeszélést tartottak kedden a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnél a Bábolna sorsáról – olvasható a mai Népszabadságban. Az állami vagyonkezelő cég, mint fő tulajdonos kezdeményezésére a Bábolna közgyűlése hétfőn határozott úgy: fizetésképtelenséget jelent, amivel megkezdi saját maga felszámolását.

A Népszabadság úgy tudja, az ülés főleg arról szólt: mi legyen a Bábolna kezelésében lévő, és annak legfőbb vagyonát jelentő ötezer hektárnyi földdel. Több variáció képzelhető el ideiglenes megoldásként, bár problémát jelent, hogy a törvényi kötelezettségek miatt a föld megműveléséről gondoskodni kell. Felmerült annak lehetősége, hogy az utolsó állami Bábolna-céghez, a Nemzeti Ménesbirtok Kft.-hez kerül a föld bérleti joga, bár annak nincsenek eszközei a művelésre .

Az is lehet, hogy eladják a területet, aminek az ára a lap számításai szerint 2-3 milliárd forint lenne, és az új tulajdonos csak egy, legalább 17 magángazdát tömörítő vevői közösség lehet (hiszen 300 hektárnál több földje egyetlen magánszemélynek sem lehet). A Népszabadság szerint nagy verseny várható, a közelben lévő IKR mellett Csányi Sándor sem zárta ki a lehetőségét, hogy foglalkozzon a bábolnai birtokkal, de a lapnak a Leisztinger Tamáshoz köthető Forrás Nyrt.-nél is megerősítették, hogy ha a részletek ismertek lesznek, megvizsgálják: érdemes-e a bábolnai földekre áldozni.