Sára, Márió
2 °C
6 °C

A bankok nem készültek fel a babakötvényre

2006.01.27. 11:15
A bankok többségében még nem alakították ki azokat a konstrukciókat, melyekkel a babakötvényes számlákat kezelik majd. A pénzintézetek többsége azonban érdeklődik a lehetőség után, hiszen így hosszú időre magukhoz köthetnek ügyfeleket.
Csak néhány bank alakította ki Start számla nevű konstrukcióit, melyekkel - a kormány által indított babakötvény program segítségével - megtakarításra ösztönzik a gyerekes családokat. Igaz, a Magyar Államkincstár és a bankok közötti megegyezés még nem született meg, de a tervek szerint január végéig aláírják a megállapodást. Addig is a bankok kitalálják, milyen konstrukciókkal segítik a családok megtakarításait.

A kormány tavaly novemberben döntött arról, hogy a születés évében az állam minden gyermek számára 40 ezer forintot utal át a baba Start-számlájára, amelyet a szülő nyit meg valamelyik hitelintézetnél. A rászorultak 7 és 14 éves korukban további 30-30 ezer forintot kapnak. A Start-számlán összegyűlt pénzhez csak a 18. életévét betöltött fiatal juthat hozzá. Az általános szabály szerint a szülői megtakarítást az állam annak 10 százalékával kiegészítené, legfeljebb évi 6 ezer forintig. A rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülőknél ez 20 százalék és évi legfeljebb 12 ezer forint lenne. A költségvetés négymilliárd forintot különített el erre a célra.

Érdeklődnek

Január elején egy tucat bank és több takarékszövetkezett jelezte, hogy bekapcsolódna a programba, vagyis szeretné, hogy náluk is meg lehessen nyitni a Start-számlát. A tervezett konstrukciók hasonlóak, eltérés főként a kamat nagyságában van. Elsőként az OTP Bank jelentette be, hogy kialakította konstrukcióját. Eszerint havi ezer és ötezer forint közötti megtakarításnál a mindenkori jegybanki alapkamatnál egy százalékkal alacsonyabb (most 5 százalék), havi ötezer forintos betételhelyezésnél pedig fél százalékkal alacsonyabb (5,5 százalék) kamatot fizetnek.

A K&H Bank is készen áll a babakötvények befogadására. A banknál 6,66 százalékos kamatot adnak, a kamatot évente írják jóvá (december 31-én a számla napi egyenlege alapján).

Az Erste Banknál is csak arra várnak, hogy létrejöjjön a szerződés az állam és a bankok között. A banknál a kamat mértéke 40 ezer forintig 1,5 százalék, a 40 ezer fölé eső részre pedig a mindenkori jegybanki alapkamat -0,75 százalék (vagyis jelenleg 5,25 százalék).

A Raiffeisen Banknál, Budapest Banknál és a CIB Banknál most dolgozzák ki a babakötvényre vonatkozó konstrukciót, ezért nem tudtak részleteket mondani.

Miért éri meg?

A bankokban a számlavezetésért az idén nem kérnek pénzt. Az OTP Banknál ez a díj az éves átlagegyenleg maximum 1 százaléka lesz. A pénzintézetek a számlára történő befizetések után sem számítanak fel díjat.

Szinte valamennyi nagyobb bank részt szeretne venni a programban, ez azt jelzi, hogy a pénzintézeteknek igen előnyös lehet ez a konstrukció. A bankoktól kapott válaszokból kiderül, azért ilyen népszerű körükben a termékcsoport, mert az ilyen hosszú távú forrás elég ritka a lakossági ügyfélkörben. Számlanyitásnál nem csak a szülőre számíthatnak, mint potenciális ügyfélre, hanem egy jövőbeli ügyfelet is szerezhetnek. Ráadásul a reklámozással, népszerűsítéssel járó költségek sem a bankokat terhelik, hiszen az állam elvégzi ezt helyettük.