Szilárda
-4 °C
3 °C

Privatizálják a Bábolna Rt.-t

2004.07.21. 15:54
Bár az elmúlt években folyamatosan csökkentette veszteségét a társaság, a kormány mégis inkább az eladás mellett döntött. A cég közel hetvenezer tonna baromfit dolgoz fel évenként és piacvezető Magyarországon.
A kormány döntött a Bábolna Rt. egyes részlegeinek privatizálásáról - közölte Draskovics Tibor pénzügyminiszter, a kabinet szerdai ülését követő sajtótájékoztatóján. A pénzügyi tárca vezetője megjegyezte, hogy a részletekről a társaság ad tájékoztatást csütörtökön. "Vége annak, hogy az adófizetők pénzéből tartanak fenn egy évek óta veszteséges vállalatot" - fogalmazott, hozzátéve, hogy ugyanígy járnak majd el valamennyi hasonló helyzetben lévő állami vállalat esetében.

Veszteséges

A társaság már jó ideje veszteségesen működött. Az állam a Bábolna Rt.-re az utóbbi években összességében közel húszmilliárd forintot költött, s bár tavaly jelentősen, ötmilliárd forinttal sikerült csökkenteni a cég veszteségét, még így is közel hárommilliárdos deficitet hozott össze a társaság.

Idénre már ötven-százmillió forintos eredményt tervezett a cég, mindezt közel negyvenmilliárdos forgalom mellett, mely szám utal a társaság méreteire is: a Bábolna Rt. a baromfiágazatban a piac meghatározó szereplőjének számít, tavaly 67 ezer tonna szárnyast dolgozott fel, ezzel a 18 százalékos részesedésével hazai piacvezető, az ágazat exportbevételének egyötödét adta.

Újra

Ugyanakkor a folyamatos adóssághalmozás már tarthatatlan volt, különös tekintettel arra, hogy az uniós előírásoknak megfelelően az államnak többé már nem áll módjában milliárdokkal támogatni a veszteséges társaságot.

A Bábolna Rt. eladása nem először merült fel, már tavaly is született olyan elképzelés, hogy az ÁPV. Rt. túlad a cégen. Akkor a vállalat vezérigazgatója, Marczali Gábor úgy látta, hogy a "magánosítás elkerülhetetlen, de nem bármi áron", majd még megemlítette, hogy a magánosítás előtt kívánatos lenne az cég feltőkésítése és technológiai megújítása.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!