Bernadett
-2 °C
4 °C

A Bábolna Rt. tulajdona lesz a Pick Szeged

2004.05.12. 14:16
A társaságok együttes értéke eléri a tízmilliárd forintot, a várható megtakarítás háromszázmillió felett van. A Pick Szeged Rt. tavaly jelentette be, hogy stratégiai partnert keres piaci pozícióinak erősítésére a csatlakozás időszakában.
A Bábolna Agrárholding Befektetési Rt. vételi ajánlatot tesz a Pick Szeged Rt-re - jelentette be Velez Zoltán, a Bábolna Rt. igazgatóságának elnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón. A vételárat kormánygaranciával felvett hitelből tervezik kifizetni, és a garancia fedezete a Pick Szeged Rt. lenne. A lehetséges vételárat üzleti titokként kezelik, Velez Zoltán nem közölte.

Egyszemélyes holding

A befektetési holding jelenleg százmillió forint jegyzett tőkéjű egyszemélyes, a Bábolna Rt. tulajdonában lévő társaság. A szerdai nappal kezdték meg a befektetők, elsősorban a termelők bevonását a holdingba. Velez Zoltán elmondta, hogy a Bábolna Rt. katalizátor szerepre vállalkozik, és ha megvan a befektetői kör, akkor a cég kilép a befektetési társaságból.

"A Bábolna Agrárholdig Befektetetési Rt. szeretné, ha a kormány támogatná az Agrárholding célkitűzéseit" - áll a társaság által szerdán kiadott sajtóközleményben, amely leszögezi azt is: megőrzik a munkahelyeket és termelői biztonságot kínálnak az eddigi beszállítóknak. Velez Zoltán elmondta, hogy a Bábolna Agrárholding Befektetési Rt. árat még nem tartalmazó ajánlatára a Pick Szeged Rt. jelenlegi tulajdonosa, az Arago Holding tárgyalási hajlandóságot mutat, a tárgyalások akár egy-másfél hónapon belül lezárhatók.

A hitelfelvételről a Magyar Fejlesztési Bank Rt.-vel (MFB) fogják megkezdeni a tárgyalásokat. A befektetési társaság részvényeit a termelők névértéken jegyezhetik majd és az allokáció során a felajánlott tulajdonosi kölcsön alapján döntenek a tényleges jegyzésről. Velez Zoltán elmondta, hogy a Pick Szeged Rt.-nek 16 ezer beszállítója van, és őket szeretné a Bábolna Agrárholding Befektetési Rt. a Pick tulajdonosaivá tenni.

Előnyös konstrukció

A Bábolna Agrárholding megalakulásához nem kellett a Bábolna Rt. fő tulajdonosa, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. jóváhagyása, mert az értékhatár miatt az igazgatóság hatáskörébe tartozik - válaszolta az MTI kérdésére Velez Zoltán.

Hozzátette: a konstrukció a Bábolna Rt. számára azért előnyös, mert a Pick-kel közösen erősebb piaci pozíciót tudnak kivívni, és nagyobb esély lenne arra, hogy a magyar élelmiszergazdaság talpon maradjon és fejlődésnek induljon. Velez Zoltán megjegyezte: a külföldi befektetők érdeklődése a Pick Szeged iránt tulajdonképpen a piacért folytatott harc része.

Partnert keres

A Pick Szeged Rt. tavaly tavasszal jelentette be, hogy stratégiai partnert keres a húsipari holding piaci pozícióinak erősítésére arra az időszakra, amikor Magyarország az Európai Unió tagja lesz. Akkor a dán Danish Crown nevű céggel "hozta hírbe" a sajtó a Pick Szegedet, most pedig az amerikai Smithfield Foods tárgyal Szegeden.

A Bábolna Rt. és a Pick Szeged Rt. az idén megalakította a Bábolna Kereskedőház Rt.-t, a húsipari beszerzésen kívüli közös beszerzésekre. Ezek együttes értéke a két társaságnál eléri az évi tízmilliárd forintot és az MTI-Econews korábbi információi szerint évi két-háromszáz millió forint megtakarítást hoznak a két cégcsoportnak.