Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Célegyenesben a Budapest Airport privatizációja

2005.12.02. 10:36
Végső fázisába érkezett a Budapest Airport (BA) Rt. privatizációja, jelentette be Oravecz Péter, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV) kommunikációs igazgatója. Csütörtökön este megkezdődött a pénzügyi ajánlatok elbírálása, írta a Napi Gazdaság.
Csütörtökön este megkezdődött a pénzügyi ajánlatok elbírálása, és ezzel végső fázisába érkezett a Budapest Airport (BA) Rt. privatizációja, jelentette be Oravecz Péter, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV) kommunikációs igazgatója.

"Az elbírálás részleteiről a vagyonkezelő nem ad információt" - fogalmazott Oravecz, hozzátéve: "reményeink szerint a tranzakció még az idén lezárul". A tervezett menetrend szerint az ÁPV az ajánlatok beadásától számított harminc napon belül hirdet eredményt, így a privatizációs szervezet december közepén megkezdheti a győztes ajánlattevővel a szerződés véglegesítését.

A ferihegyi nemzetközi repülőteret üzemeltető Budapest Airport Rt. privatizációjára három cég, a brit BAA International, a német Fraport AG Frankfurt Airport Worldwide és a Deutsche Bank AG brit leányvállalata alkotta konzorcium, valamint a német Hochtief Airport, a Hochtief AirPort Capital és a kanadai Caisse de depot et placement du Quebec összetételű cégcsoport adott be kötelező érvényű ajánlatot november 14-én.

A távirati iroda információi szerint a Budapest Airport munkavállalóinak érdekképviseletei december 7-ig véleményezhetik az ajánlatoknak a munkavállalókat érintő részeit. Az ÁPV Rt. korábbi közlése szerint az első pályázaton a kilenc ajánlattevő 202-390 milliárd forintot kínált a BA Rt. 75 százalék, mínusz egy szavazatnyi részvénycsomagjáért, a repülőtér 75 évre szóló üzemeltetési jogáért és a megvásárolni szükséges állami tulajdonú eszközökért.

A Népszabadság értesülése szerint a pályázók másodszor már többet ígértek, a legmagasabb ár már 400 milliárd forint feletti. A lap szerint ezt az ajánlatot a BAA tette.