Eleonóra
-1 °C
2 °C

Bajor cégek vonulnak ki?

2003.06.05. 09:59
A gyengélkedő német gazdasági mutatók ellenére javult Magyarország részesedése a bajor külkereskedelemben - derül ki a német kamara legfrissebb tanulmányából. A magas bérek miatt viszont több cég fontolgatja már a keletebbre települést.
Magyarország a Bajor Szabadállam hetedik legjelentősebb külgazdasági partnere - áll egy, a bajor vállalatok magyarországi szerepvállalását elemző, a Német-Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által készített (DUIHK) tanulmányban. A Bajorországgal folytatott kereskedelem mintegy harmadát teszi ki a teljes német-magyar forgalomnak.

Magyarország jelentőségét jelzi a bajor gazdaságban, hogy a két ország kereskedelmi kapcsolatának erőssége olyan országokat is megelőz, mint Kína vagy Svájc. A magyar és bajor gazdasági kooperáció fő területe a gépjármű, gépgyártás, illetve a villamos- és elektronikai ipar.

Túl magas bérek

A bajor vállalatok - amelyek 4 milliárd euró értékben fektettek be Magyarországon - annak ellenére vállalkoznának újabb magyarországi invesztícióra, hogy véleményük szerint a magyar vám- és adóhatóságok nem folytatnak kifejezetten befektetésbarát politikát. Ugyanakkor a magyar bérek már nem felelnek meg a vállalatok elvárásainak, és többen gondolkodnak a keletebbre településen. Az uniós csatlakozást követően a bajor vállalatok nem számítanak a vállalkozási miliő számottevő változására, de az EU-tagság az uniós támogatási források megnyílása miatt egyértelműen kedvezően hat a beruházási kedvre.