Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Az EU-átlag felét hozzuk ATM-ből

2008.05.16. 11:41
A bankkártyák számának növekedési üteme négy százalék volt tavaly, a kibocsátott kártyák száma elérte a 8,6 milliót. Az egy főre jutó 0,82 kártyával az 1,38-as EU átlag alatt, a középmezőnyben vagyunk – derül ki a Magyar Nemzeti Bank honlapján közzétett adatokból.

Továbbra is a MasterCard és Visa védjegyein nyugszik a hazai kölcsönös kártyaelfogadás, a kártyák 97 százalékán e két nemzetközi kártyatársaság valamelyikének logója szerepel. Bár soha nem volt jelentős a részaránya, 2007. decemberében megszűnt a Diners Club kártyák hazai kibocsátása. Magyarországon huszonhat pénzügyi intézmény (és a bankkártya kibocsátásban hozzájuk csatlakozott takarékszövetkezetek) bocsát ki bankkártyát.

Az összes kártyán belül lassan, de folyamatosan csökken a debit kártyák részaránya (79 százalékra a 2006-os 80 százalékról), számuk 6,8 millió. Egy év alatt 9 százalékkal nőtt és elérte az 1,7 millió darabot a hitelkártyák száma, így a forgalomban lévő kártyák egyötödét teszik ki. Mindössze 19 ezer charge kártyát adtak ki. Egymillió co-branded és affinity kártya van forgalomban, részarányuk 12 százalék (13 százalék volt a megelőző évben). Továbbra sem jelentős a business kártyák aránya, (5 százalék, 429 ezer darab), azonban egyre több lakossági termékként nyilvántartott kártyát használnak üzleti célokra.

Tavaly év végén a kártyák 32 százaléka EMV chip-pel volt ellátva (23 százalék volt arányuk egy évvel korábban). Továbbra is csak két bank, a K&H és az OTP bocsát ki chipkártyát.

Magyarországon 4286 ATM biztosítja az elektronikus készpénzfelvételt (ezek ötöde Budapesten van), ezt egészíti ki a bankfiókokban és a postahivatalokban üzemeltetett 10 213 POS berendezés. Az automaták 46 százaléka falba épített, a maradék önállóan áll. Hazánkban fele annyi ATM jut egy millió lakosra, mint a 760-as EU átlag. Az ATM berendezések 39 százaléka alkalmas EMV chip kártyák elfogadására; öt bank, az Allianz, Unicredit, Inter-Európa, Takarékbank és az OTP kapcsolódott be a migrációba.

Bankkártyák

Debit kártya, vagyis a betéti kártya. Bankszámlához kapcsolódó, készpénzfelvételre és vásárlásra (általában) egyaránt alkalmas fizetési kártya. A kártya birtokosa kizárólag számlaegyenlege erejéig lehet fel készpénzt, illetve költhet, és minden egyes művelet összegével automatikusan megterhelik bankszámláját.

Credit kártya, vagyis hitelkártya: a kártyabirtokos és a bank közötti szerződésben előre meghatározott összegű hitelkerethez kapcsolódó kártya, amellyel az ügyfél kerete erejéig vehet fel készpénzt, illetve vásárolhat. Hónap végén, a kártya birtokosa dönti el, hogy a tranzakciókat tételesen tartalmazó bankértesítőben meghatározott határidőig teljes egészében kifizeti tartozását vagy csak a szerződésében meghatározott mértékig. Amennyiben a kártyabirotkos határidőig a teljes tartozását visszafizeti, költései kamatmentesek; ha csak egy részét fizeti vissza, banktól függően vagy a teljes tartozás összegére, vagy csak a ki nem fizetett hányadra számítják fel a kamatot.

Charge kártya, vagyis terhelési kártya: nem állapítanak meg hitelkeretet, de minden költést visza kell fizetni a tulajdonosának, a tulajdonosnak nem kell bankszámlát nyitnia a banknál.

Affinity kártya: egy bank és egy jótékonysági (nonprofit) szervezet bocsátja ki, a forgalomnak vagy a kártya díjának meghatározott százaléka a nonprofit szervezethez kerül.

Co-branded kártya: egy bank és egy profitorientált szervezet által közösen kibocsátott kártya, melyhez mindkét partner plusz szolgáltatásokat nyújt (például vásárlási kedvezmények a partner üzleteiben).

Business (üzleti) kártya: a vállalkozás vezetői és alkalmazottai részére kibocsátott kártya, a hivatalos költségek fedezésére szolgál.

Tíz százalékkal nőtt az elmúlt évben a Visa és MasterCard védjeggyel ellátott kártyákat elfogadó kereskedelmi egységek száma, 29 491 üzletben lehet ilyen kártyákkal fizetni. 20 257 üzletben fizethetünk American Express kártyával, és 12 513-ban JCB kártyával. A Diners Club kártyák elfogadást a Citibank 2007. decemberében beszüntette; az Erste Bank megkezdte ugyan a szerződéskötést a kereskedőkkel, de év végén mindössze 43 elfogadóhelye volt. A kereskedői elfogadó helyeken 43 370 elektronikus POS üzemel, gyakorlatilag minden művelet engedélykéréshez kötött, ami a kártyahasználat biztonságát emeli.

A POS berendezések 80 százaléka alkalmas az EMV chip kártyák elfogadására. Hat bank, az Allianz, Unicredit, Inter-Európa, K&H, OTP és a Budapest Bank kezdte el berendezései chip olvasására alkalmassá tételét.

A hazai és külföldi kibocsátású kártyákkal 271 millió műveletet hajtottak végre az elmúlt év során a hazai bankok ATM és POS hálózatában, 6682 milliárd forint értékben. A tételszám 17 százalékkal, az érték 10 százalékkal emelkedett a megelőző évhez képest. 2007-ben haladta meg először a vásárlási műveletek aránya a készpénz felvételeket; száz műveletből 52 fizetés volt. Egy-egy ATM átlagos kihasználtsága napi 80 művelet volt, a kereskedői elfogadóhelyeken üzemelő POS terminálokon napi 8 tranzakció/berendezés volt az átlag.

A magyar kártyabirtokosok az elmúlt év során 259 millió alkalommal használták kártyáikat itthon és külföldön, 6555 milliárd forint értékben. A tételszám 13 százalékkal, az érték 10 százalékkal emelkedett. A hazai kártyák belföldi és külföldi használatának gyakorisága 2,51 művelet havonta. Leszűkítve a hazai, valódi készpénzkímélést jelentő vásárlási műveletekre, a gyakoriság 1,24 művelet/hó. Egy kártyára eső havi készpénzfelvételek száma 1,18. 7,98 százalékos fogyasztói árindex növekedés mellett egy százalékkal csökkent a vásárlások átlagos tranzakciós értéke (8009 forint); tehát kis értékű fizetéseknél is terjed a kártyahasználat.