Gusztáv
-4 °C
1 °C

Nehéz megszabadulni a balatoni nyaralótól

2005.10.04. 09:27
A nyaralók iránti csekély érdeklődés ellenére bizakodóak az ingatlanfejlesztők a Balatonnál. Legalábbis erre utal, hogy rendre újabb és újabb beruházásokba vágnak bele. Egymás után "nőnek ki" a földből a házak, olyannyira, hogy ma már nagyjából 1200 eladatlan lakás vár vevőre csak a déli parton. Szakértők szerint egyre inkább az itteni lakosok felé kellene nyitni.
Hosszú évek óta tény: nehéz helyzetben van az, aki balatoni nyaralóját szeretné pénzzé tenni. Vevő alig-alig akad, az eladók pedig nemigen engednek az árból, így aztán patthelyzet alakult ki az ingatlanpiacon. A telkeket, nyaralókat népszerűsítő hirdetőtáblák csak szaporodnak, a legkülönfélébb méretű és adottságú üdülőtelkeket ajánlva az esetleges érdeklődőknek.

Nyaraló helyett lakóház

Akad olyan út menti szakasz, ahol néhány száz méteren belül nyolc-kilenc kerítésen elhelyezett táblán olvasható az "Eladó" felirat. A Balatonalmádi bevezető szakaszánál tapasztalt eset nem kirívó a tó partján: az arány hol jobb, hol rosszabb. Annyi azért biztos, hogy az északi part egészén hasonló a helyzet, és számottevő eltérés a Somogy megyei településeken sem észlelhető.

A csekély vásárlási kedv ellenére a kínálat a lakóingatlanok körében is folyamatosan növekszik. Nem csupán az egész éves itt tartózkodásra alkalmas önálló házaktól válnának meg tulajdonosaik, hanem meglepő mennyiségben akadnak új fejlesztések is. Ingatlanszakértők szerint az lehet a magyarázata a dömpingnek, hogy a beruházók abban bíznak: a nyaralóktól magas áruk miatt elforduló emberek sokkal könnyebben rábeszélhetők arra, hogy a lakásvásárlásokhoz igénybe vehető kedvezményeket kihasználva inkább lakóingatlanokra kössenek adásvételi szerződést. A "szocpol" és az alacsonyabb hitelkamat pedig sokakat arra ösztönözhet, hogy inkább lakásnak minősített ingatlanokat keressenek maguknak.

A lakóingatlanok fejlesztése más vélemények szerint azért is vonzó lehet, mert ezzel egy új vevőkört is a magyar tenger mellé lehetne csábítani. Nevezetesen azokat, akik szívesen töltik itt szabadságukat vagy hétvégéjüket a melegebb hónapokban, de a kötelező kerti munkára nem vágynak. Ezek az érdeklődők talán szívesebben nyitják ki a pénztárcájukat akkor, ha nem kell felkészülniük hosszadalmas munkálatokra a ház körül, és csupán a nyaralás élvezetével kell törődniük.

Háromszázezer fölött négyzetméterenként

Megdöbbentő a tény: Siófok és Balatonlelle között 1200 lakás épül, és jórészük eladatlan - legalább is ez derül ki az AL Holding piackutatásából. Igaz, ez a mennyiség nem egyetlen év terméke: az üres lakások néhány esztendő alatt halmozódtak fel. Nagy részüket, 922 otthont Siófokon kínálnak, ezek többsége már kész. Ennek ellenére közülük több mint 600 még gazdára vár. Az új fejlesztésekben kínált lakások az általános pangás ellenére sem olcsók, Siófokon átlagosan 320-380 ezer forintos négyzetméteráron, Balatonfüreden még ennél is magasabb áron, négyzetméterenként 400 ezer forintért kínálják az ingatlanokat.

A déli part legnagyobb városában, Siófokon hét olyan beruházás történt, amely elvben ugyan közvetlenül vízparti, a gyakorlatban mégis egy kerítés választja el a ház és a tó közötti szabad strandot. Ezekben összesen 565 lakás áll üresen, amelyeket a legkülönfélébb árakon kínálnak. Akad olyan projekt, amelyben már négyzetméterenként 300 ezer forintért is szabadulnának az üres ingatlanoktól, de jellemzően 400 ezer forint feletti árakat szabtak meg, több esetben közel a félmillió forinthoz.

A Balaton partjától 100-150 méterre az Aranypart közelében lévő négy épületben 36 lakás vár gazdára mindössze 10-20 lakásos kis társasházakban - egyelőre hiába. Közülük hármat tavaly év eleje óta árulnak, de akad egy olyan is, amelyben a két esztendővel ezelőtt kezdődött árusítás ellenére még mindig 13 lakás áll használaton kívül.

Tizenegyből kettő ment el

Figyelemre méltó, hogy a tótól messze fekvő, 38 lakásos projektben még hét lakásra nem kötöttek adásvételi szerződést - ami az átlaghoz képest jónak számít. Sokat elárul a piacról az is, hogy a Balaton fővárosának számító Siófokon egy központi elhelyezkedésű projekt 11 lakása közül mindössze kettő kelt el.

Balatonlellén is viszonylag sok az eladatlan lakás, de korántsem olyan elkeserítő a helyzet, mint sok más Balaton-parti településen. Egy most nyáron elkészült házban 43 lakás közül már 30 elkelt, egy másik, ugyancsak idei átadású ingatlanban pedig már csupán négy lakás közül válogathatnak azok, akik ide szeretnének költözni. Fonyódon január óta nem írtak alá egyetlen adásvételi szerződést sem a parttól 200 méterre épülő projekt nyolc lakására, holott a novemberi átadás időpontja egyre közelebb van. Ráadásul a nyolc lakásnak helyet adó házban 240 ezer forintot kérnek egy négyzetméterért, ami hiába marad el a siófokitól, mégis magasnak bizonyul.

Nem túl rózsás a helyzet az északi parton sem. Balatonalmádiban egy tavaly decemberben elkészült projektnek is mindössze minden harmadik lakása talált gazdára, és a korán megkezdett értékesítés miatt ez időarányosan még kedvezőtlenebb képet mutat, hiszen egy otthon adásvételi szerződésének aláírására átlagosan öt hónapot kellett várni.

Hiába azonban a hosszú értékesítési periódus, egyelőre úgy tűnik: a fejlesztők nem mondanak le a Balaton-parti beruházásaikról. Igaz, kérdéses, mennyivel lennének könnyebb helyzetben akkor, ha az ország más területein keresnének alkalmas lehetőséget, hiszen egyelőre máshol sem tolonganak a vevők.

Ráadásul aki már hozzákezdett a fejlesztéshez, nem hagyhatja abba, és kénytelen befejezni a beruházást akkor is, ha kevés vevőre számíthat. Ugyanezt célszerű tennie annak is, aki még nem fogott hozzá a munkálatokhoz, de a telekre már jelentős összeget költött - magyarázta a helyzetet Illy Gusztáv, az AL Holding értékesítési irodájának vezetője. A cég egyébként a siófoki Hotel Azúr mellett a szálloda szolgáltatásaira építve alakít ki aparmanlakásokat, a tervek szerint rövid időn belül 64 lakást építve.

Némi optimizmus azért már tapasztalható a Balaton-parti ingatlanforgalmazók körében. Tagadhatatlan, hogy az ingatlanjukat értékesíteni vágyók még mindig jóval többen vannak, mint ahányan szeretnének szert tenni telekre vagy házra a környéken, de mégis észlelhető változás.

Augusztusban megszaporodtak az érdeklődők, és nem csupán azok tértek be az irodába, akik tudakozódni szerettek volna a lehetőségek és az árak felől, hanem akadtak olyanok is, akik komolyan fontolóra vették a vásárlást - értékelte a helyzetet Sall Csaba, a badacsonytomaji midiTourist Ingatlanközvetítő és Utazási Iroda ügyvezetője. Néhány esetben az adásvételi szerződés aláírására is sor került.

A tíz- és húszmillió közöttieket keresik

El kell ismerni ugyanakkor, hogy a nagyobb értékű nyaralókra továbbra is nehéz gazdát találni. A legtöbben a 10 és 20 millió forint közötti árú ingatlanok iránt érdeklődnek, és inkább a panorámás nyaralók népszerűek. Azért már rendkívül kevesen hajlandók megfizetni a felárat, hogy közvetlenül a vízparton legyen a telek - az ilyen adottságúak legfeljebb egy-két potenciális vásárló érdeklődését kelthetik fel.

Ahogy a Balaton partján szinte mindenütt, úgy Badacsonytomajon is épülnek a soklakásos ingatlanegyüttesek. A Veszprém megyei kisvárosban három 12 lakásos lakópark építése áll a küszöbön: a fejlesztők szándéka szerint 2006 tavaszán kezdődhetnek meg a munkálatok. Nem sietik el azonban a beruházást, hiszen elsőként mindössze egy épületet készítenek el, a másodikhoz csak akkor fognak hozzá, ha jól halad az értékesítés. A harmadik ütem pedig csupán azt követően startolhat, ha a második épületből négy-öt lakás már vevőre talált.