Zita, Mariann
8 °C
21 °C

Menekülés a Balatontól

2006.11.21. 08:28
Egyértelmű pesszimizmus jellemzi a balatoni ingatlanpiacot. A piacot évek óta erős túlkínálat jellemzi, s az utóbbi időben is az eladói oldal gyarapodott, míg a kereslet egyre gyengébb az általunk megkérdezett piaci szereplők szerint. A 2008-tól bevezetendő ingatlanadó várhatóan tovább ront a Balaton helyzetén, hiszen sok nyaralótulajdonos dönthet az értékesítés mellett a jelentősen növekvő fenntartási költségek következtében. A Balaton körüli ingatlanpiac egyetlen halvány fénysugara a Sármellékre érkező fapados járatok.

A Portfolio.hu által megkérdezett ingatlanközvetítők kivétel nélkül visszaesést várnak az ingatlanadó 2008-as bevezetésével. Egyrészt ugyanis a kínálati oldalon várható bővülés, hiszen sok (elsősorban a nyaralót évtizedekkel ezelőtt vásároló nyugdíjas) nyaralótulajdonos dönthet az ingatlan értékesítése miatt, egész egyszerűen azért, mert nem lesz képes finanszírozni az adóval növelt fenntartási költségeket. Másrészt a keresleti oldalon visszaesés várható, a befektetési céllal nyaralót vásárlókat ugyanis könnyen elriaszthatja az egyelőre még nem közölt mértékű ingatlanadó.

Tízmillió alatt könnyű eladni

Belházy Miklós, a Fenyves Ingatlan Iroda vezetője szerint ma a Balaton mellett alapvetően háromféle ingatlant lehet viszonylag könnyen értékesíteni; a vízparti ingatlanokat, a jól felszerelt, különleges ingatlanokat, valamint a 10 millió forint alatti nyaralókat. Horváth Géza, a CM & Mágus Ingatlanforgalmazó vezetője szerint az elmúlt fél év során az árak nem csökkentek tovább, azonban az eladatlan nyaralók száma egyértelműen tovább nőtt, részben a nem a piacinak megfelelő árazás miatt.

Az északi parton a panorámás ingatlanok értéke viszonylag stabilnak látszik, átlagosan 30 millió forint a piaci ára egy ilyen nyaralónak. A nem panorámás, nem új építésű, átlagos felszereltségű és adottságú családi házak ára a Balaton körül 12-18 millió körül alakul, míg igazán jó minőségű, remek elhelyezkedésű ingatlanért is csupán 18-25 millió forintot kell fizetnünk jelenleg. Az igen keresett, 10 millió alatti szegmensben csak rosszabb állapotú, régebbi építésű házakat találhatunk, ám a kínálat itt igen szerény.

Ugyancsak bő a kínálat az újépítésű ingatlanok terén, elsősorban a nagyobb part menti településeken. Az Otthon Centrum adatai szerint a közel tucatnyi nagyobb épülő siófoki és balatonfüredi társasházban az árak 300 ezerről indulnak, és panorámás penthouse lakások esetében a négyzetméterenként 500 ezer forintot is átléphetik.

Remények hosszabb távon

Hosszú távon bízik a balatoni ingatlanpiacban a két projekttel is a piacon lévő AL Holding vezérigazgatója, Illy Péter. A szakember a Portfoliónak korábban azt nyilatkozta, hogy a Balaton hosszú távon ismét sikeres lehet és a nyugat-európai példák is azt mutatják, hogy a hasonló, kedvező adottságú nagy tavak sikeresek tudnak lenni. Szerinte a Balatont az eddigiektől eltérően kell pozicionálni, képessé kell tenni 2-3 napos hétvégék, hosszúhétvégék eltöltésére. Ehhez azonban jelentősen fejleszteni kell az infrastruktúrát, szállodákat, éttermeket, apartmanházakat kell építeni.